Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Fikirleri
  4. »
  5. 2024 Çevre Dostu İşletmeler “Yeşil Ekonomiye Adım Atmanın Püf Noktaları”

2024 Çevre Dostu İşletmeler “Yeşil Ekonomiye Adım Atmanın Püf Noktaları”

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
84 0
Çevre Dostu İşletmeler

Son zamanlarda dünya şirketlerinin büyük bir bölümü yenilenebilir enerji ve çevreyi koruma amaçlı yatırımlar yapmıştır. Çevreye ve dünya için son derece büyük bir etkisi olan 2024 çevre dostu işletmeler giderek artış göstermeye başlamıştır. Kömür ya da doğal gaz kullanımı ile enerji elde edilmesindense güneş panelleri ve barajlardan destek alarak enerji elde edilmesi yaşadığımız doğanın sağlıklı olması açısından çok büyük bir önem arz eder. Her ne kadar tam anlamıyla çevre dostu olmak mümkün olmasa bile bu  alanda çalışmalar yapmak gelecek yaşam açısından umut vericidir.

Çevre Dostu İşletme Ne Demektir?

2024 Çevre dostu işletmeler ürünlerinin üretimini yaparken aynı zamanda çevreye kalıcı zarar vermemekte dikkat eden ve mümkün olduğunca az şekilde doğadan ürün temin eden işletmelerdir. Bu işletmeler geri dönüşüme ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli oranda başvururlar. Doğadaki kaynakların bir sınırı olmadığının farkına varan dünyada ki işletmeler çevre dostu olabilmek ve doğayı korumak için birçok çalışma yapmıştır.

Buna ilave olarak biz tüketicilerin de alacağı ürünleri tercih ederken hangi koşullarda üretildiğini detaylı bir biçimde araştırmak, doğanın yaşam süresi bakımından son derece önemlidir. Siz de çevreye karşı hassas biriyseniz ve dünyanın geleceğine önem veriyorsanız, enerji kaynağı olarak yenilenebilir kaynaklar tercih eden, okyanuslara atıklarını atmayan ve geri dönüşüme yatırım yapan işletmelerin ürünlerini tercih ederek, onlara katkı da bulunabilir çevre dostu olabilirsiniz.

Bütün dünyada geniş bir tüketici kitlesi olan önemli global işletmelerden bazıları, hali hazırda devam eden üretim, pazarlama ve satış stratejilerini ‘çevre dostu’ ifadesi etrafında yeniden çerçevelendirip önemli geliştirmelere imza atar. Ancak bazı işletmeler var ki, kuruldukları ilk günden beri, üstelik yalnızca sürdürdükleri çalışmalarla değil kuruluş maksadı olarak da, ‘çevre dostu’ yaklaşımıyla hareket eder.

  2024 Yılında Sermaye Gerektirmeden Kurabileceğiniz 10 İş Fikri
Çevre Dostu İşletmeler
Çevre Dostu İşletmeler

Evden Çalışma Veya  Hibrit Modele Geçiş Yapmak

Pandemi ile beraber çalışanların büyük bir bölümü evden çalışmaya başlamıştır. Green Journal’un yapmış olduğu çalışmaya göre haftanın 4 günü evden çalışmak, zehirli gaz emisyonlarını genel olarak%10 oranında azaltır. Aynı zamanda evden çalışan kişilerin günlük seyahat gibi masraflı aktiviteleri de azalır. Şirketlerin, personellerini evden çalışmaya veya hibrit çalışmaya yönlendirmesi, küresel ısınmayı engelleme çalışmalarına büyük yarar sağlar. 2024 çevre dostu işletmeler genellikle bu sisteme geçiş yapmıştır.

Kağıt Kullanımı Azaltmak

Kağıt kullanımının, devam etmesini desteklemek amacıyla pratik ve hızlı bir yoldur. İşletmeler kağıt kullanımı en az seviyeye çıkararak ya da kullanmayarak, gereksiz israfı önlediği gibi ekiplerini daha önemli çevre dostu adımlar açısından motive edebilir. Araştırmalar doğrultusunda ABD ofislerinde senede 12,1 trilyon kağıt kullanımı yapılır ve ortalama bir ofis çalışanı, senelik 10.000 sayfa tüketir. Günümüzde işletmeler, dijitalleşme ile beraber ofislerde tercih edilen belgelerin genelini bilgisayar ortamına taşıyıp doğayı koruma hususunda önemli bir adım atar. Ağaçlar ekosistemin hayati bir parçasıdır. Fotosentez yoluyla karbondioksit depolayıp atmosfere salınan gazın azalmasına yardımcı olurlar. Aşırı oranda karbondioksit, gezegenin sıcaklık oranının artış göstermesine ve buna bağlı olarak küresel ısınmaya neden olur.

Mesleğim Yok Diyenlerin Yapabileceği İşler için tıklayın!

Enerji Verimliliğinin Arttırılması

Araştırmalar doğrultusunda enerjinin yüzde otuzluk bölümü perakende, eğitim ve imalat binalarında boşa gider. İşletmeler, enerji kullanımını en minimum düzeye indirerek ve daha verimli duruma getirerek, emisyonlarını ve giderlerini düşürebilir. Bu hem kurum açısından hem de gezegen açısından son derece basit bir kazançtır. KOBİ’ler alternatif yöntemler tercih ederek enerji faturalarında %18 ila %25 arasında tasarruf elde edebilir. aydınlatma, ısınma ve ekipmanları takip etmek için çalışanlara sorumluluk verilmesi, enerji verimliliğini arttırır. Bütün ışıkları LED’lere çevirmek, boş odalarda ısınmayı kapatmak, gün ışığından faydalanmak  ve gereksiz ekipmanların kapatılması basit ama uygulandığı zaman gözle görülen bir fark yaratan çözümlerdir.

  Zekice İş Fikirleri
Çevre Dostu İşletmeler
Çevre Dostu İşletmeler

Eğitime Odaklanmak

Sürdürülebilir bir strateji uygulamak ve tasarlamak, çalışanların eğitilmesine destek olur. Sürdürülebilirliği benimseyen eğitimli bir ekip, bu düşünceyi her zaman uygulayarak bir kültür haline getirir. Sürdürülebilir bir iş uygulamasını en iyi şekilde yürütmeyi amaçlayan isteyen 2024 çevre dostu işletmeler çalışanları eğiterek aynı zamanda sorumluluk vermesi kritik önem taşır. Onlara görevler verip kendilerini sürecin bir parçası olarak görmelerini sağlamak, sürdürülebilirlik stratejisine günlük olarak uyma ihtimallerini artıracaktır. Geri dönüşümü doğru bir şekilde ayırmayı, sürdürülebilir malzemeler satın alırken dikkat edilmesi gerekenler ve karbon ayak izini azaltmak için yapılması gereken şeyler seminerler ve atölye çalışmaları düzenleyerek aktarmak yararlı olacaktır.

Ekolojik Dönüşüm

Ekolojik Dönüşüm, bir kullanımlık plastiklere alternatif olacak, doğal, yerel ve geri/ileri dönüştürülen atık hammaddeleri tercih ederek kaliteli ürünlerin üretimini yapan beslenmeden, kişisel bakıma kadar bütün günlük alışkanlıklar ve ihtiyaçları ‘ekoloji dostu’ yollarla sürdürmeyi amaçlayan bir oluşumdur. Kurumlar açısından ekolojik projeler geliştirip ekolojik hayatla alakalı deneyim ve bilgileri herkesle paylaşan Ekolojik Dönüşüm, sosyal medya paylaşımlarıyla daha fazla kitleye hitap eder.

Tüketicilerin satın aldıkları ürünleri üreticisinden kullanılan malzemelere kadar, tüm detaylarıyla tanımalarına olanak sağlıyor. Kullandıkları çevre dostu ürünleri ve üreticileri tek bir platformun çatısı altında bir araya getirerek tanıtmayı ve daha geniş kitlelerce kullanılmasını hedefleyen 2024 çevre dostu işletmeler  bu yolla alternatif ve ekolojiye dost tüketim alışkanlıkları sürdürmenin aslında o kadar da zor olmadığını hepimize göstermeye çalışıyor.

Hangi sektörde olursa olsun çevre dostu işletmeler iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir role sahiptir. Sürdürülebilir iş uygulamalarının benimsenmesi, kalıcı bir etki için pratik bir yoludur. Ancak unutmamak gerekir ki her işletmenim yaklaşımı farklıdır. Tüm dünya genelinde pek çok şirket, iklim değişikliğiyle mücadele etmeye çalışır ve başarılı oldukları da bir gerçektir.

  Cafe İş Fikirleri

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir