Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Kazanıyor? Acil Tıp Teknisyeni Maaşları

Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Kazanıyor? Acil Tıp Teknisyeni Maaşları

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
137 0
Acil Tıp Teknisyeni Maaşları

Acil tıp teknisyeni maaşları bu mesleği tercih etmek isteyen insanların araştırma konularından biridir. Günümüzde maaş oranları asgari ücretin devamlı değişkenlik göstermesiyle değişmektedir. Bu nedenle insanlar güncel maaş bilgilerine ulaşmak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Acil tıp teknisyenliği mesleği insan sağlığı için önem taşıyan meslekler arasında yer almaktadır. Acil tıp teknisyenleri, acil durumlarda tıbbi hizmet sağlamaktadırlar. Gerekli yöntemlerle ilk yardım uygular ve acil durumlarda olayın kontrol altına alınmasını sağlarlar. Ayrıca hastaların sağlık kurumlarına nakledilmesinde de rol oynamaktadırlar.

Acil tıp teknisyenleri sağlık kurumlarına bağlı olarak görev alan ambulanslarda hizmet vermektedirler. Ayrıca acil servislerde de hastalara müdahale ederler. Bu mesleği yapan kişiler, hastalara uygulanan ilk müdahaleden sorumlu kişilerdir. Acil servise gelen veya ambulans ile sağlık kurumuna ulaştırılıp tedavi bekleyen kişilere en kısa sürede yardım etmek ve onlara ulaşmakla görevlidirler. İlk yardım müdahalelerini gerçekleştirdikten sonra hastaları uzman doktorlara yönlendirirler. Bu mesleği yapabilmek için Acil Tıp Teknisyenliği meslek lisesinden ya da bu bölümü kapsayan üniversitelerde İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

image 80
Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Kazanıyor? Acil Tıp Teknisyeni Maaşları 5

Acil Tıp Teknisyeni Olma Şartları

Acil tıp teknisyeni maaşları sıklıkla aratılan anahtar kelimeler arasında yer almaktadır. Acil tıp teknisyeni olabilmek isteyenlerin öncelikle hangi koşulları sağlıyor olduklarına bakılmalıdır. Bu mesleği yapabilmek için şu koşulları karşılamak gerekir:

  • Erkeklerin askerlik görevlerini yerine getirmiş olması
  • Üniversitelerde yer alan İlk ve Acil Yardım bölümünü bitirmiş olması
  • Devlet kurumlarında çalışmak isteyenler için KPSS sınavından en az 77 puan almış olması

Acil tıp teknisyeni olmak için üniversitede ilgili bölümden mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişiler staj görevlerini de tamamlamış olmalı ve akademik gelişmeleri de takip ederek bu alanda kendini geliştirmelidir. Acil tıp teknisyeni olabilmek için okunan bölüm 2 yıllıktır. Mesleki eğitim süreleri 3-4 ay sürmektedir.

  Ceo Aylık Ne Kadar Kazanıyor? Ceo Maaşları 2024

Evde Bakım Hemşiresi Maaşı 2024

Acil tıp teknisyeni olabilmek için ayrıca bazı özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Bu özellikler hem acil durumlarda hayat kurtarırken hem de bu mesleği gerçekleştiren kişilerin bu mesleğe uygun olup olmadıklarını belirler. Acil tıp teknisyenliği yapmak isteyen kişilerin şu özellikleri taşımasına dikkat edilmelidir:

  • Kişiler ilk yardım yöntemlerini nerede ve nasıl uygulayacaklarına hakim olmalıdırlar.
  • Acil yardım gerektiren durumlarda ortama her zaman panik havası hakimdir. Bu durumda acil tıp teknisyenlerinin sakinliklerini koruması ve sabırlı olmaları gerekmektedir.
  • Mutlaka soğukkanlı olunmalı ve doğru ilk yardım müdahalesi gerçekleştirilmelidir.
  • Acil yardım durumunda durum ne kadar acil olursa olsun mutlaka titizliğe dikkat edilmelidir.
  • Panik anında doğru ve mantıklı kararklar alınmalıdır.
  • Mutlaka çözüm odaklı olunmalı ve bu doğrultuda ilerlenmelidir.
  • Bu mesleği gerçekleştirecek kişilerin, yaptıkları mesleğin sorumluluğunu alabilecek kapasitede olması gerekmektedir. Sorumluluğunun bilincinde olan kimseler, nerede ne yapacaklarından emindirler.

Kişilerin acil tıp teknisyeni olamayacağı bazı durumlar da söz konusudur. Bu durumlar şunlardır:

  • Kişilerde panik atak gibi acil ve soğukkanlı olunması gereken durumlara engel olacak rahatsızlıklar bulunuyorsa
  • Kişiler fiziksel ve zihinsel olarak bu mesleği yapmaya uygun değilse
  • Acil durumlarda karar alamıyorsa
  • Sakin kalamıyor ve doğru kararı vermede zorluk yaşıyorsa

Acil tıp teknisyeni olabilmek için TYT’de İlk ve Acil Yardım taban puanlarını karşılamayan kişiler de bu bölüme giremedikleri için bu mesleği yapamazlar. Bu bölüme girebilmek için gereken taban puan 177 olarak belirlenmiştir. Yıllara göre bu puan artabilir ya da azalabilir.

image 81
Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Kazanıyor? Acil Tıp Teknisyeni Maaşları 6

Acil Tıp Teknisyeni Maaşları

Acil tıp teknisyeni maaşları asgari ücretteki artışlara ve başka durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. 2024’te yapılan son hesaplamalara göre acil tıp teknisyeni maaşları şu şekildedir:

  • En düşük maaş: 20.100
  • En yüksek maaş: 47.500
  • Ortalama maaş: 25.100
  Küresel Pazarda Yer Edinme “E-Ticaret Başarı Hikayeleri”

Bu miktarlar sene içinde ya da ilerleyen yıllarda değişkenlik gösterir. Kişilerin tecrübesi ve meslekteki konumları itibariyle de maaşlarında artışlar yaşanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, işe yeni başlayan biri 20.100 lira maaş alırken meslek deneyimi 2 yıl olanlar 25.000 lira maaş alabilir. 4 yıl deneyimli olanlar da aynı şekilde daha fazla maaş almaktadırlar. Bu meslekte deneyim ve tecrübe oldukça önemli olduğundan, çalışılan yıl sayısı kıdem olarak adlandırılabilir. Bu nedenle daha uzun yıllar tecrübesi olan acil tıp teknisyenlerinin maaşları da buna göre artar.

Acil Tıp Teknisyenliğinin Zorlukları Nelerdir?

Acil tıp teknisyen maaşları işe yeni başlayan insanlar için zorlayıcı bir süreç yaşanmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra oldukça riskli meslekler arasında yer almaktadır. Acil durumda alınacak olan her karar, acil yardıma ihtiyacı olan hastanın durumu için belirleyici unsura sahiptir. Acil tıp teknisyenliği yapacak insanların psikolojisinin de sağlam olması gerekmektedir. Çünkü acil müdahale gerektiren durumlar her zaman normal ve sıradan durumlar olmayabilir. Bu nedenle gördüklerinden çabuk etkilenen ya da bu görüntüler karşısında karar verme yetisini yitiren kişiler bu mesleğe uygun değildir.

image 82
Acil Tıp Teknisyeni Ne Kadar Kazanıyor? Acil Tıp Teknisyeni Maaşları 7

Acil tıp teknisyenliğindeki zorluklar genel olarak şunlardır:

  • Acıl durumlarda müdahale etmek ve hızlı karar almak gerekmektedir. Bu durum çoğu zaman pek çok risk taşır.
  • Uzun ve esnek çalışma saatleri nedeniyle bedensel ve zihinsel yorgunluklar sık sık yaşanabilir.
  • Özel sağlık kurumlarında çalışan acil tıp teknisyenleri daha fazla mesai yapmak zorunda olabilirler. Üstelik izin günleri de devlet kurumlarına göre daha azdır.
  • Kamuda çalışan acil tıp teknisyenleri bu mesleği yaparken ikinci bir iş yapamamaktadırlar. Bu da kazanç anlamında bazı sıkıntıların yaşanmasına neden olabilir.

Acil tıp teknisyenleri, ilgili bölümü bitirdikten sonra mutlaka 2-3 ay staj yapmalıdırlar. Staj boyunca da düşük miktarlarda maaş alırlar. Staj hastaların durumunu kontrol altına alma ve hastayı nakil etme gibi görevlerden oluşmaktadır. Stajını tamamlayanlar acil tıp teknisyenliğini meslek olarak yapmaya başlayabilir.

  Dişçi Ne Kadar Kazanıyor? Dişçi Aylık Maaşları 2024

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir