Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Fikirleri
  4. »
  5. Sayısal Meslekler Nelerdir?

Sayısal Meslekler Nelerdir?

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
136 0
Sayısal Meslekler Nelerdir?

Sayısal meslekler nelerdir? şeklinde sorular, üniversite öğrencileri ve bu konuya merak duyan kişiler tarafından yapılmaktadır. Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte sayısal meslekler içerisinde değerlendirilen bölümlerde merak edilmektedir. 

Kimisi için sözel derslerde başarılar elde etmek mümkünken, kimisi için de sayısal derslerde başarılar elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle meslek seçimi konusunda yalnızca bir dersi sevmek ve o derste başarı elde etmek yeterli kalmayabilir.

Sayısal Meslekler Nelerdir?
Sayısal Meslekler Nelerdir?

Bu gibi durumlarda iyi bir meslek elde edebilmek adına bir takım bölümlerin üzerine düşmek gerekmektedir. Özellikle Mühendislik, Tıp, Mimarlık, Fen ve Matematik gibi bölümleri okuyan kişilerin iyi meslekler elde edebilmesi mümkün olmaktadır.

Günümüzde Türkiye’de sayısal bölümlerle iyi yerlere gelen pek çok farklı kişi bulunmaktadır. Dolayısıyla Sayısal meslek nelerdir? şeklinde öncesinde araştırmak bir anlam ifade etmektedir.

Sayısal Bölümler Nedir?

Sayısal meslek tercih etmeyi düşünen kişilerin öncesinde sayısal meslekler nelerdir? sorusuna yanıtılması gerekmektedir. Bunun beraberinde sayısal ile girilebilecek birbirinden farklı meslek türleri yer almaktadır.

Lise eğitim düzeyinde alınacak Biyoloji, Kimya, Fizik, Fen ve Matematik gibi derslerde ilgili ve başarılı olmak bir anlam ifade etmektedir. Bu gibi derslerin özelleşmiş bir takım alanlardan oluştuğunu da söylemek mümkün olmaktadır.

Ağırlıklı olarak sayısal derslere yönelmiş kişilerin iyi birer kariyer hedefleri çizmeleri mümkün olmaktadır. Bunun beraberinde yoğunluklu olarak sayısal derslere yönelerek, kendinize uygun bir meslek seçebilirsiniz.

Sayısal bölümler oldukça çeşitli şekillerde kişilerin karşısına çıkar. Sayısal bölüm mesleklerini 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans olmak üzere farklı kollara ayırmak mümkün olmaktadır. Sayısal meslekler nelerdir? sorusu için verikecek birbirinden farklı cevap bulunmaktadır.

  Konya'da Para Kazandıran İşler

Sayısal Meslekler ve Maaşları

Sayısal bölüm tercihi yapmak için öğrencilerin üniversite sınavlarında yoğunluklu olarak çalışması gereken dersler bulunmaktadır. İlk olarak temel yeterlilik testleri ve ardından alan yeterlilik testini girmiş olmak gerekmektedir.

Alan yeterlilik testi sınavında ağırlıklı olarak matematik ve fen sorularına odaklanmak gerekmektedir. Bu derslerde güzel netler elde etmek, bölüm seçebilmek adına önem taşımaktadır. Çözülen soruların sonucu ise MF puan türünden olmak üzere hesaplanmaktadır.

Sayısal bölümlerde yapılacak olan alımlar ise bu puan türüne göre belirlenmektedir. Günümüzde birçok öğrenci MF bölümü mesleklerine yoğunluklu olarak yönelim sağlamaktadır. Bunun için sayısal meslekler nelerdir? şeklinde araştırmalarda büyük bir önem taşımaktadır.

Bu mesleklerden alınacak olan kazançlar da bir o kadar merak edilmektedir. Rekabetin oldukça fazla olduğu bu alanda değişken durumlar bulunmaktadır. Sayısal meslekler kendi içerisinde; özel sektör ve kamu sektörü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sayısal Meslekler Nelerdir?
Sayısal Meslekler Nelerdir?

Dolayısıyla maaşlar da bu sektörün gerektirdiği şartlara göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca maaş aralıkları Türkiye’nin yıl içindeki piyasa durumuna, enflasyon oranlarına ve sektör hakkında geçmiş veriler dahilinde değişiklik göstermektedir.

Bunun yanı sıra enflasyon ve kur dalgalanmaları baz alınarak da değişiklik gösterebilmektedir. Sayısal bölüm mesleklerine göre maaş aralıkları da değişiklik gösterebilmektedir.

Özellikle Eczacı, Raylı Sistemler Mühendisi, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Yazılım Mühendisi, Uzay ve Uydu Mühendisi, Nükleer Enerji Mühendisi, Havacılık ve uzay Mühendisi, Gemi Makineleri, İşletme Mühendisi, Genetik ve Biyomühendislik, Fizik Mühendisi ve Diş Doktoru gibi meslekler yüksek maaş alabilmektedir.

Evde Bakım Hemşiresi Maaşı 2024

Lisans Bölümü Sayısal Meslekler

Sayısal meslek nelerdir sorusuna verilebilecek cevaplardan birisi de lisans bölümü meslekler arasında yer almaktadır. Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testinden gerekli puanı sağlayan öğrenciler, 4 yıllık bir fakültedeki sayısal lisans bölümlerine başvurabilmektedir.

  En Yeni Birbirinden Karlı İş Fikirleri 2024

Bu meslekler üzerine kendilerine bir kariyer planlaması yaparak eğitim alabilmektedirler. 4 yıllık sayısal lisans bölümlerini şöyle sıralamak mümkündür:

Mühendislik, Tıp, Acil Yardım Ve Afet Yönetimi, Adli Bilimler, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Bahçe Bitkileri, Beslenme ve Diyetetik,  Bilgisayar Ve Öğrenim Teknolojileri Öğretmenliği, Biyokimya, Biyoloji Öğretmenliği, Biyoloji, Dijital Oyun Tasarımı, Dil ve Konuşma Terapisi, Diş Hekimliği, Ebelik, Eczacılık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Ergoterapi, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik-Fizik Öğretmenliği Şeklindedir.

 Bu Bölümlere Ek Olarak Sayılabilecek Diğer Bölümler; Kimya-Kimya Öğretmenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, İç Mimarlık, Matematik Öğretmenliği, Matematik, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Odyoloji, Peyzaj Mimarlığı, Pilotaj, Şehir ve Gölge Planlama, Uçak-Gövde-Motor Bakım, Veteriner ve Zootekni. Bu bölümlerden herhangi birine başvurmak isteyen adayların bu yönde çalışmalar düzenlemesi gerekmektedir.

Sosyal Medyada Yapılabilecek İşler

Önlisans Bölümü Sayısal Meslekler

Sayısal meslekler nelerdir? sorusuna verilebilecek diğer cevaplardan birisi de ön lisans bölümündeki yer alan meslekler olmaktadır.

Temel yeterlilik testi ve alan yeterlilik sınavlarına giren adayların, yeterli puanı sağlamaları durumunda 2 yıllık bir yüksek okul bölümüne başvurmaları mümkün olmaktadır. 2 yıllık sayısal önlisans bölümleri ise şöyle sıralamak mümkündür:

Sayısal Meslekler Nelerdir?
Sayısal Meslekler Nelerdir?

Sayısal meslekler nelerdir sorusu için sayılabilecek diğer meslekler; Acil Durum ve Afiyet Yönetimi, Ağız ve Diş Sağlığı, Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, Atık Yönetimi, Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Biyokimya Çay Tarımı ve İşletme Teknolojisi, Çevre Sağlığı Deniz Ulaştırma ve İşletme, Deniz ve Liman İşletmeciliği, Dış Ticaret, Diş Protez Teknolojisi, Diyaliz, Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi, Eczane Hizmetleri Ve Elektronik Haberleşme Teknolojisi olarak sıralanmaktadır.

Sayısal meslek nelerdir sorusu için bir üstte sayılan bölümlere ek olarak yer alan diğer bölümler; Fizyoterapi, Gemi Makineleri İşletme, Gıda Teknolojisi, İç Mekan Tasarımı, İlk ve Acil Yardım, İnşaat Teknolojisi, İş Sağlığı Ve Güvenliği Laborant ve Veteriner Sağlık, Lojistik, Makine, Maliye, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Odyometri Optisyenlik, Otomotiv Teknolojisi, Otopsi Yardımcılığı, Radyoterapi Tapu ve Kadro, Tarım Makineleri Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ve Uçak Teknolojisi şeklindedir.

  Sermaye Gerektirmeyen Risksiz İş Fikirleri 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir