Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Fikirleri
  4. »
  5. Sözel Meslekler ve Maaşları

Sözel Meslekler ve Maaşları

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
171 0
Sözel Meslekler ve Maaşları

Sözel meslekler ve maaşları, üniversite tercihinde bulunmak isteyen öğrenciler tarafından araştırılmaktadır. Sosyal bilimler, tarih, coğrafya, edebiyat ve dil gibi alanlar sözel bölümler arasında sayılmaktadır. Bu bölümlerden mezun olan kimseler, istihdam edilecekleri yerler ile alakalı araştırma yapmaktadır.

Lisans ya da ön lisans seviyesinden eğitim veren bölümler arasında yer almaktadır. Öğrencilere hem teorik anlamda hem de pratik anlamda bilgi sağlamak amaçlanmaktadır. Sözel meslekler ve maaşları ile alakalı birçok araştırma yapılır.

Sözel Meslekler ve Maaşları
Sözel Meslekler ve Maaşları

Sözel mesleklerden mezun olmuş olan kişiler, belli kriterler dahilinde maaş almaktadır. Maaş aralıkları; görev yapan sektöre, çalışma deneyimine, lokasyona ve çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Yaygın şekilde yapılan sözel bölüm meslekleri; İletişim Bilimleri, Sinema ve Televizyon, El Sanatları, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji, Sanat Tarihi, Fotoğrafçı, İletişim ve Tasarım, Halkbilimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya Öğretmeni, İletişim Bilimleri, İslami Bilimler, Reklamcılık, Medya ve İletişim, Basın ve Yayın, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Görsel İletişim Tasarımı, Tarih Öğretmenliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Radyo, Televizyon ve Sinema, İlahiyat, Sosyal Bilgileri Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Halkla İlişkiler Ve Reklamcılık, Özel Eğitim Öğretmenliği ve Gazetecilik olarak geçmektedir.

Sözelde Hangi Alanlar Var?

Sözel bölüm meslekler arasında birçok farklı dala hitap eden meslek stilleri bulunmaktadır. Türkçe ve sosyal olarak adlandırılan sözel bölümler, alanlarda yer alan ders çeşitlerine ilgisi olan kişiler tarafından seçilmektedir.

Doğru meslek seçimi ile birlikte sözel bölüm alanlarında iyi bir iş bulabilme imkanı bulunmaktadır. 2 yıllık sözel bölümler; çevirmenlik ve tercümanlık, radyo ve TV operatörü, turist rehberliği, tıbbi sekreterlik, halkla ilişkiler personeli, müşteri hizmetleri temsilcisi, fotoğrafçı ve kameraman, çağrı merkezi hizmetleri elemanı, yönetici asistanlığı ve çocuk gelişimi meslek elemanı şeklindedir.

  Kısa Yoldan Para Kazandıran İşler 2024

Oto Sanayide Yapılacak İşler

Sözel Meslekler Nelerdir?

Lisans sözel bölümleri ise şöyledir; İletişim Sanatları, Reklamcılık, Reklam Tasarımı ve İletişimi, İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Okul Öncesi Öğretmenliği, Gazetecilik, Sinema ve Televizyon, Fotoğraf, Medya ve İletişim, Fotoğraf ve Özel Eğitim Öğretmenliği şeklindedir.

Kişilerin okumuş olduğu bölümlere göre devam edebilecekleri lisans programları bu şekilde sayılabilmektedir. Hedeflenmiş olan mesleğin tüm detayları ve ayrıntıları ile ilgili hâlihazırda bilgiler bulunmaktadır. Bu mesleklerle ilgili bilinmek istenen sözel meslekler ve maaşları hakkında da ayrıntılar merak edilmektedir.

Sözel Mesleklerin Maaşları

Popüler olan sözel mesleklerin belli bir ortalama maaşları bulunmaktadır. Sözel mesleklerin ortalama olarak almış olduğu maaşlar belli başlı faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu faktörler genel olarak mesleğin türüne, çalışılan sektöre, çalışılan lokasyona ve deneyim seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda mesleğin günümüzde popüler olması da bir başka diğer kriterler arasında sayılmaktadır.

Sözel Meslekler ve Maaşları
Sözel Meslekler ve Maaşları

Halkla ilişkiler ve reklamcılık yapan kişilerin almış oldukları en düşük maaş 10.000 TL iken en yüksek maaş 22000 TL’dir. Özel Eğitim Öğretmenliği en düşük 10.500 TL, en yüksek maaş ise 24.000 TL’dir. Popüler olarak yapılmakta olan mesleklerin maaş aralıkları ise; Gazetecilik en düşük maaş 13.000 TL ve en yüksek maaş 35.000 TL, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği en düşük maaş 11.000 TL ve en yüksek maaş 18.000 TL, Okul Öncesi Öğretmenliği en düşük maaş 9.700 TL ve en yüksek maaş 20.000 TL, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği en düşük maaş 10.500 TL, en yüksek maaş 24.000 TL’dir.

Tarih Öğretmenliği en düşük maaş 10.000 TL ve en yüksek maaş 30.000 TL radyo televizyon ve sinema en düşük maaş 13.000 TL ve en yüksek maaş 30.000 TL, Gastronomi ve Mutfak Sanatları en düşük maaş 12.000 TL ve en yüksek maaş 30.000 TL, İlahiyat en düşük maaş 14.000 TL ve en yüksek maaş 19.000 TL’dir.

  Web Sitesi Kurarak Para Kazanmanın Yolları 2024

Halkla İlişkiler ve Tanıtım en düşük maaş 9.000 TL ve en yüksek maaş 25.800 TL, görsel iletişim tasarımı en düşük maaş 9.000 TL ve en yüksek maaş 16.000 TL, Reklamcılık en düşük maaş 10.200 TL ve en yüksek maaş 29.300 TL, medya ve iletişim en düşük maaş 8.500 TL ve en yüksek maaş 12.500 TL, basın ve yayın en düşük maaş 12.000 TL ve en yüksek maaş 19.000 TL şeklindedir.

Sözel Bölüm Meslekleri

Sözel meslekleri inceleyerek, okuyacakları bölüme karar vermek isteyen pek çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Sözel bölüm olarak adlandırılan lisans programları arasında en çok tercih edilen bölümler yer almaktadır.

Müzik Dinleyerek Para Kazanma

TV haberciliği ve Programcılığı, Halkla İlişkiler, Tanıtım ve Reklamcılık, Medya ve Görsel Sanatlar, Görsel İletişim Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Radyo, Sinema ve Televizyon ve Gazetecilik bölümü en çok tercih edilen sözel lisans programları arasında sayılmaktadır. Sözel mesleklerde bir adım önde olabilmek adına problem çözme, eleştirel düşünme ve araştırma gibi becerilerin gelişmiş olması gerekmektedir.

En Popüler Sözel Meslekler

Sözel mesleklerde çalışmak isteyen öğrenciler, sözel meslekler ve maaşları hakkında bilgi edinmek istemektedir. Öğrenciler, okumak istedikleri bölümler hakkında stajlar ve gönüllü çalışmalar gibi fırsatları değerlendirdiklerinde meslekler hakkında ayrıntılı bilgi elde ederler.

Sözel Meslekler ve Maaşları
Sözel Meslekler ve Maaşları

Ayrıca stajları ve gönlü çalışmaları değerlendirmeleri, deneyim kazanmaları açısından son derece önemlidir. Ön lisansı veya lisans programlarından mezun olan öğrenciler, iş piyasasını hazırlanma konusunda belli başlı adımları tamamlayabilmektedir.

Böylelikle iş arama sürecinde kendileri için kolayca öne çıkabilme imkanı bulabilmektedir. Örneğin; lisans programlarından biri olan gazetecilik bölümü, haber değeri gören olayların araştırıldıktan sonra kamuoyu ile paylaşılmasını kapsamaktadır. Güncel bir bölüm olarak değerlendirilen gazetecilik, dergi ve gazete gibi medya kuruluşlarında çalışma imkanı sağlamaktadır.

  Hobi Mi İş Mi ? Evdeki Becerilerinizi Nakite Çevirme Rehberi

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir