Türkiye de en çok kazandıran mühendislikler, birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Mühendislik, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli mesleklerden biri olarak yerini koruyor. Mühendislik mesleği, iyi paralar kazandırmaktan ziyade prestijli bir meslek olarak da öne çıkıyor. Öyle ki mühendislik mezunları Türkiye’nin ve Dünya’nın en iyi şirketlerinde işe girebilmekte. Özellikle yurt dışında kariyer yapmak isteyenler mühendislik bölümlerini tercih etmelidirler. Yüksek gelir ve kariyer açısından öne çıkan bazı mühendislikleri sizler için derledik. İşte en çok kazandıran o mühendislikler…
1. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
Petrol mühendisliği sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Dünyanın da en çok kazandıran mühendisliklerinden biri olarak listemizin ilk sırasında kendine yer buluyor. Petrol ve doğalgaz günümüzde en önemli ve en değerli madenlerin başında geliyor. Petrol ve doğalgaza sahip olan ülkeler bu gücü elinde tutarak dünyada söz sahibi oluyor. Ayrıca petrol ve doğalgaz birçok ülke için önemli ihracat ve ithalat maddesi olarak öne çıkıyor. Ülke ekonomileri için önemli olan petrol ve doğalgazın çıkarılmasında ve işlenmesinde petrol ve doğalgaz mühendisleri önemli rol oynuyor. Bu nedenle, bu mühendislik dalı hem dünyada aranan hem de en çok kazandıran mühendislikler arasında kendine yer buluyor.
2. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Elektrik ve elektronik mühendisliği Türkiye de en çok kazandıran mühendislikler listesinde yer alıyor. Elektrik ve elektronik mühendisliği öğrencilerin girişimcilik yönlerini üst düzeyde kullanmasını sağlayan bir bölüm olarak bilinir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler kolaylıkla yüksek kazançlı işlere girerler. Elektrik ve elektronik mühendisleri; elektrik, elektronik ve elektromanyetizmanın incelenmesi bunların uygulanması ile ilgilenir. Ayrıca çeşitli elektrikli elektronikli sistem, ekipman ve cihazların tasarlanması, geliştirilmesi ve bakımından da sorumlu olurlar. Özellikle büyük üretim tesislerinde ve firmalarında çalışan elektrik elektronik mühendisleri yüksek maaşlar kazanabilmektedir.
3. Bilgisayar/ Yazılım Mühendisliği
Yazılım mühendisliği en gözde mühendislikler arasında yer alır. İçinde bulunduğumuz dijital çağda bilgisayar ve yazılım mühendislerine ihtiyaç oldukça fazladır. Bilgisayar ve yazılım sektörünün gelişmesi bu mesleğe olan ilgiyi artırmıştır. Bilgisayar ve yazılım mühendisliği, bilgisayar ve yazılım donanımlarının tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması gibi süreçlerle ilgilenir. Bilgisayar ve yazılım teknolojinin en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biridir. Sürekli gelişen ve değişen bir alan olan teknoloji sayesinde bilgisayar ve yazılım önemi artan iki ayrı alandır. Bilgisayar ve yazılım teknolojilerinin vazgeçilmez olması bu mesleğe olan ilgiyi artırmıştır. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan yapay zekâ teknolojileri gibi belirli alanlarda uzmanlaşan bilgisayar ve yazılım mühendisleri iyi paralar kazanabilmektedir.
4. Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Havacılık ve uzay mühendisliği Türkiye’de en çok kazandıran mühendislikler listesinde kendine yer bulmayı başarıyor. Havacılık ve uzay mühendisliği roket, uydu sistemleri, uzay araçları, uzay istasyonları, uzay keşif araçlarının tasarlanması ve bunların fırlatılması ve kontrol edilmesi ile ilgili tüm süreçlerle ilgilenir. En gözde mühendislikler arasında yer alan uzay mühendisliğinin önemi son yıllarda ülkemizde giderek artmaktadır. Uzay çalışmalarına önem veren şirketlerin artması, Teknokent şirketleri ve devletin uzay çalışmalarına verdiği önemin artması ile birlikte bu mühendislik daha da popüler hale gelmektedir. Havacılık ve uzay mühendisliği bölümü mezunlarının çalışma alanı oldukça geniştir ve mezunlar iyi paralar kazanabilmektedirler.
5. Kimya Mühendisliği
Kimya mühendisliği; kimya ve mühendislik disiplinlerini bir araya getirerek endüstriyel süreçlerde kullanılacak olan ürünlerin tasarlanması, üretilmesi ve optimize edilmesi ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışabileceği çok fazla alan vardır. Özellikle ilaç, gıda, petrokimya, çevre teknolojiler, tekstil veya enerji gibi birçok farklı alanlarda çalışabilirler. Bu nedenle bu mesleğe olan ihtiyaç oldukça fazladır. Çalıştıkları firmalara göre kimya mühendisleri iyi bir gelir elde edebilir.
6. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
Metalürji ve malzeme mühendisliği, Türkiye’de en çok kazandıran mühendislikler arasında yer alıyor. Metalürji ve malzeme mühendisliği, endüstriyel süreçlerin iyi hale getirilmesi, malzemelerin dayanıklılığının artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi sorunlara yenilikçi çözümler getirmeyi hedefleyen mühendislik dalıdır. Bu alanda çalışan mühendisler Ar-Ge merkezlerinde, üretim tesislerinde ve çeşitli firmalarda çalışabilmektedir. Geniş çalışma alanları ve yeni teknolojiler sayesinde metalürji ve malzeme mühendisliğine olan rağbet artmıştır.
7. Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği, makine ve mekanik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, inşası ve işletilmesini sağlayan mühendislik dalıdır. Makine mühendisliği küçük parça ve cihazlardan tutun motorlar ve enerji santralleri gibi büyük sistemlere kadar her bir sistemi içermektedir. Dünyada artan makineleşme ve sanayileşme ile birlikte bu mesleğe olan ihtiyaç her geçen gün artmıştır. Büyük firmalar ve işletmelerde çalışan makine mühendisleri oldukça iyi paralar kazanabilmektedir.
8. Otomotiv Mühendisliği
Otomotiv mühendisliği, Türkiye de en çok kazandıran mühendislikler arasında yer alıyor. Otomotiv mühendisliği, başta otomobil olmak üzere diğer tüm motorlu taşıtların tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimini yapan bir mühendislik dalıdır. Bu mühendisler, güç aktarma organları, güvenlik, araç dinamiği, emisyonlar, yakıt dinamiği ve ergonomi gibi çok çeşitli konularda çalışırlar. Kısacası otomobiller ve diğer tüm motorlu taşıtlardan sorumludurlar. Bu nedenle günümüzün en çok kazandıran mühendisliklerinden biri de otomotiv mühendisliği olarak karşımıza çıkar.
9. Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği
Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği; biyoloji genetik ve biyomühendisliği bir araya getiren mühendislik dalıdır. Bu mühendisler hücrelerin yapısı ve işlevi, genetik bilginin kodlanması, depolanması ve kalıtımı hakkında çalışmalar yaparlar. Bu mühendisler DNA analizi, gen analizi, hücre kültürü, gen dizilimi, protein üretimi ve biyoteknoloji alanında uygulamalar yürütürler. Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisleri ilaç firmaları, biyoteknoloji şirketleri, biyogüvenlik veya gıda endüstrisi gibi alanlarda çalışabilirler.