Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Yatırım Yapılması Gereken Sektörler

Yatırım Yapılması Gereken Sektörler

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
260 1
Yatırım Yapılması Gereken Sektörler

Yatırım yapılması gereken sektörler gün geçtikçe artmaya ve değişmeye devam etmektedir. Yatırım yapılacak sektörün gelecek vaat ediyor olması önemlidir. Türkiye’de gelişen ekonomi, sağlık, enerji ve ulaşım nedeniyle pek çok sektörde yatırım imkanı bulmak mümkündür. 1986 yılı ile 2022 yılları arasında 184 milyar dolar değerinde 262 adet kamu ve özel sektör alanında işbirliği projeleri imzalanmıştır. İmzalanan projelerin neredeyse yarısından fazlası son 10 yılda finansal kapanışa ulaşmıştır. Bu da Türkiye altyapısının gücünü göstermektedir.

Türkiye’de yatırım yapılmaya en uygun olan sektörlerden bazıları şunlardır:

  • Enerji
  • Havacılık
  • Altyapı
  • Bilişim ve bilişim teknolojileri
  • Otomotiv
  • Savunma
  • Doğal kaynaklar
  • Lojistik
  • Ulaştırma
  • Kimya
  • Makine sekörü

Türkiye 2023’te yapılan hesaplamaya göre 85.590.849’dur. Genç nüfusun da fazla olması sayesinde kalitel iş gücü ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yatırım yapılan ülkeler arasında yer almaktadır. Yabancı yatırımcılar için sağlanan teşvikler, ücretsiz arazi tahsisi ve vergi indirimleri gibi nedenlerle yabancı yatırımcı sayısı gittikçe artmaktadır. Bu kolaylıklar Türkiye’de yatırım yapmayı kolaylaştırmaktadır.

Türkiye’de Yatırım Yapılması Gereken Sektörler

Türkiye’de yatırım yapılması gereken sektörler oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu sektörlere yapılan yatırımlar ile kar elde edilebilir ve Türkiye’ye katkı sağlanabilmektedir.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

image 49
Yatırım Yapılması Gereken Sektörler 6

Türkiye, birkaç yıldır teknoloji üzerine oldukça fazla yatırım yapılan bir ülke olmuştur. Teknoloji, araştırma ve geliştirme anlamında büyük adımlar atılmaya devam edilmektedir. Bunun yanı sıra bu alanda yapılan yatırımlara büyük destek sağlanmaktadır.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü Türkiye için kilit sektör olarak değerlendirilmektedir. Bu sektördeki yatırımları ve projeleri teşvik etmek amacıyla birçok proje hayata geçirilmektedir. Bunun en büyük örneği 2008 yılında yürürlüğe giren ve 2016 yılında Ar-Ge sektörlerini tanımlamak ve teşvik paketleri getirmek üzere revize edilerek desteklenen Ar-Ge Kanunu’dur. Bu pakette kurumlar vergisi muafiyeti, sosyal güvenlik primi ve KDV indirimi gibi avantajlar yer almaktadır.  Bu teşvikler bu alan yapılan yatırımın artmasında büyük öneme sahiptir.

  Öğretmen Ne Kadar Kazanıyor? Öğretmen Aylık Maaşları 2024

Mobil Uygulama Yaparak Para Kazanmak için Tıklayın!

Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojisi sektörü, AB, Kuzey Afrika, Asya, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’ya 1 milyar ABD dolarından fazla ihracatla ekonominin önemli bir parçası haline gelmiştir. Ekipman, donanım, yazılım ve hizmet bileşenlerinin yer aldığı bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe Türkiye’nin ihracatının yüzde 100’den fazlası, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı bölge olan AB’ye yapılıyor. Türkiye, özellikle bilişim geliştirme, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve elektronik gibi alanlara yatırım yapmak isteyenler için oldukça cazip bir ülke haline gelmiştir. Türkiye’de bu alanda çalışan pek çok yerli ve yabancı firma bulunsa da bu alanda hala birçok fırsatın ve önemli fırsatların bulunduğunu bilmek önemlidir.

Enerji ve Doğal Kaynaklar

image 50
Yatırım Yapılması Gereken Sektörler 7

Enerji ve doğal kaynaklar sektörü ülkemiz için son derece önemli sektörlerden biridir. Yatırım yapılması gereken sektörler alanında oldukça önemli bir yere sahip olan bu sektörde nüfus artışı oldukça önemli bir faktördür. Türkiye’de nüfus gittikçe artmakta ve ekonomi büyümektedir. Bu nedenle enerji ve doğal kaynaklara olan ihtiyaç da gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’de artan ihtiyaçların karşılanabilmesi asına 2019 ve 2023 yılları arasında 11 kalkınma planına imza atılmıştır. Özel sektöre bolca yatırım gerçekleşmiş ve 2023’e kadar 110 GW’a ulaşması beklenmiştir.

Yazın Ne Satabilirim Diyorsanız Tıklayın!

Türkiye 17,3 milyar ton ve çoğunluğu linyitten oluşan oldukça önemli kömür rezervlerine sahip bir ülkedir. Türkiye doğal gazda da oldukça gelişmiş bir ülkedir. Enerji kaynakları ve doğal kaynaklara oldukça önem verilen ülkemizde, bu alanda yatırım yapacak insan sayısı da oldukça fazladır. Çünkü bu alanda verilen teşvikler son derece avantajlıdır. KDV istisnası, vergi indirimi, SGK primi, faiz desteği ve gümrük muafiyeti sağlanan bazı enerji yatırım alanları şunlardır:

  • Güneş enerjisi
  • Hidroelektrik enerji
  • Doğal faz
  • Jeotermal enerji
  • Rüzgar enerjisi
  • Biyoenerji
  Terzi Aylık Ne Kadar Kazanıyor?  Terzi Maaşları 2024

Otomotiv

image 51
Yatırım Yapılması Gereken Sektörler 8

Dünyanın en büyük yatırım sektörlerinden biri mühendislik sektörüdür. Otomotiv sektöründe küresel üretim ticari araç ve otomobil olarak ikiye ayrılmaktadır. İşin çoğu, kamyonet ve arabaları içeren hafif araç sınıfındadır. Diğer araç sınıfları (minibüs, otobüs, dolmuş, kamyon, traktör vb.) motor sınıfına göre daha az hacim üretir. İstatistiklerde bunlara ticari araç denmektedir. 

Türkiye otomotiv sektörü 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Sanayileşme ve hızlı gelişme çağında bu sektör, ortaklıklar sayesinde büyük üretim ve tasarım gücüne sahip gerçek bir endüstri haline gelmiştir. Türkiye’de otomotiv üreticileri 2003 yılından bu yana faaliyetlerine 16 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır.

Türkiye, üretim kapasitesini önemli ölçüde artırarak küresel OEM’lerin küresel değer zincirinde önemli bir konum elde etmiştir. En yüksek global kalite ve güvenlik standartlarıyla uyumlu olan günümüzün otomotiv endüstrisi, oldukça rekabetçi ve kârlıdır. Türkiye, yerli teknolojilerle birlikte geliştirilen elektrikli araçları piyasaya sürmüştür. Bu oldukça büyü gelişimdir. 

Makine

image 52
Yatırım Yapılması Gereken Sektörler 9

Türkiye’de gerçekleşen makine imalatları, ülke ekonomisinin büyümesine oldukça büyük katkılar sağlamaktadır. Ara ürün üretme kapasitesi ve inşaat, kimyasal, otomotiv, enerji, tarım, tekstil, madencilik gibi sektörlere girdi sağlanmaktadır. Türkiye’de imalat sanayinin gelişiminde çok büyük bir yer kaplayan makine sektörü, günden güne gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir. Ülkemizdeki makine imalat sektörü Ar-Ge çalışmaları ve yüksek katma değere sahip olması nedeniyle de oldukça öne çıkan sektörlerden biri haline gelmiştir.

Ülkemizdeki uygun girdi maliyetleri sayesinde makine sektörüne rekabet gücü de oldukça artmaktadır. Rekabetçi iş gücü, girdi maliyetleri, makul fiyat, güvenilir enerji kaynakları gibi imkanlar sayesinde ülkenin jeostratejik konu mu da göz önüne alındığında pek çok lojistik avantaj ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de yer alan ve kolaylık sağlayan diğer olanaklardan bazıları şunlardır:

  • İş gücü
  • Geliştirmeye açık altyapı
  • Güçlü tedarik sistemi
  • Yerel kümeler
  • Yatırım teşvikleri
  İş Arkadaşına Hediye Fikirleri

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir