Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Aşçı Ne Kadar Kazanır? Aşçı Maaşları 2024

Aşçı Ne Kadar Kazanır? Aşçı Maaşları 2024

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
300 0
Aşçı maaşları

Yemek yapmaya ilgi duyan kişiler ve kariyerini bu yönde geliştirmek isteyenler mesleki bilgiye hakim olmalıdır. Aşçı olmak için gerekli koşullar ve çalışma ortamı ile ilgili tüm detayları öğrenmek istediğiniz yerde çalışmanız için sizi bir adım daha yaklaştırır. Aşçı, özel pişirme teknikleri kullanarak yiyecek ve içecekleri tüketime hazır olmasını sağlayan kişilere verilen isimdir. Özel pişirme yöntemleri ve farklı mutfak malzemeleri ile mesleklerini yapan aşçıların genel olarak özel sektörde yer alan büfe, otel, restoran ve yemekhane gibi alanlarda görev  yaptığı görülür. Aşçı aylık kazancı ise çalıştığı yere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Aşçı Nedir?

Hizmet sektöründe önemli bir yeri olan aşçılar, birbirinden farklı yöntemler ile yiyecek ve içecekleri insanlar için sunma görevini yerine getirirler. Birbirinden farklı görev ve sorumlulukları bulunan aşçılar, özel çalışma prensiplerine göre mesleklerini icra eder ve bulundukları işletmenin içindeki görevlerini en profesyonel şekilde  yerine getirirler. Bu sebeple ‘‘Aşçı ne iş yapar?’’ sorusunun cevabı çalışılan yere göre değişiklik gösterir. Aşçı maaşları da yine aynı doğrultuda değişiklik gösterir.

image 25
Aşçı Ne Kadar Kazanır? Aşçı Maaşları 2024 5

Aşçı Görev Ve Sorumlulukları

Aşçılık mesleğinin getirmiş olduğu  çeşitli görev ve sorumluluklar vardır. Bu görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi, aşçılık mesleğinin yapılabilmesi konusunda bir önem arz eder. Mesleği yapacak olan kişilerin aklına gelen ilk soru ‘‘Aşçı hangi görevleri yapar?’’ olur. Bu durumda ilk başta aşçı görev tanımı ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekir. Aşçı, ilgili alandaki tecrübelerinden ortaya çıkan pişirme teknikleri ile besinleri tüketmek ve sunmak için hazır hale getiren kişilere verilen genel isimdir. Genel görevinin  yanı sıra aşçıların bünyesinde yer alan çoğu işletmede daha pek çok farklı görev yapabilir, Aşçının görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşçı olarak mesleği yaparken, müşterilerin ihtiyaçları ve talepleri göz önünde bulundurulmalı ve siparişler buna göre hazırlanmalı,
  • Görev yapılan işletmedeki şef aşçının direktiflerine dikkat etmeli ve genel kurallara uygun olmalı
  • İş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına her zaman özen göstermeli, sabırlı ve dikkatli bir şekilde mesleğini yapmalı
  • Yemek kültürü ile ilgili en son gelişmeleri takip etmeli ve mesleki alandaki tekniklere sürekli yenilik eklemeli
  • Aşçı görevleri arasında olan standart tabak oluşturmayı en profesyonel şekilde yapmalı
  • Aşçı olarak görev yapıldığı esnada temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmeli, çalıştığı ortamı sterlize hale getirmeli.
  Evde Bakım Hemşiresi Aylık Ne Kadar Kazanıyor? Evde Bakım Hemşiresi Maaşları 2024

2024 Aşçı Maaşları

Aşçı maaş beklentisi yaklaşık olarak ortalama 33.400 TL civarındadır. Kullanıcıların en fazla paylaştığı maaşlar 30.100 TL ile 47.500 TL arasında değişiklik gösterir. Bilinen en düşük Aşçı maaşı 26.700 TL civarında iken, en yüksek ise 75.000 TL’dir. Mutfak şefi olarak görev yapan aşçıların maaşı ise çok daha yüksektir. Aşçılıkta kendi içinde kademelere ayrılan bir meslektir. Aşçı başı gibi görevler verilir. Bunlara göre maaş belirlemesi yapılır.

image 26
Aşçı Ne Kadar Kazanır? Aşçı Maaşları 2024 6

Aşçı Olmak Alınması Gereken Eğitimler?

İlgili üniversitelerde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları adlı lisans bölümünü başarıyla bitirmiş olan kişiler, farklı işletmelerde aşçı olarak mesleğini icra etme imkanına sahip olur. Eğer isterseniz gastronomi alanında eğitim veren sertifika programlarına dahil olabilirsiniz. Programı bitirdikten sonra sahip olduğunuz sertifika ile aşçı olarak çalışma imkanı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda usta-çırak ilişkisine dayanan bir çalışma biçimi ile de aşçı olmayı deneyebilirsiniz. Aşçı maaşları 2024 genellikle tatmin edici bir rakamdır. Bundan dolayı çoğu kişi tarafından talep gören bir meslektir.

Aşçı Çalışma Ortamı Ve Şartları

Aşçılık mesleğini yapan kişilerin özel bir çalışma ortamı mevcuttur. Aşçıların çalışma ortamı, genel olarak ilgili işletmenin yemekhane bölümüdür. Aşçılar, yemekhanelerin mutfak bölümünde görev yaparlar. Aşçıların mesleğini yapmış olduğu mutfak bölümünde yemek pişirme işleminin yapılmasında tercih edilen birbirinden farklı mutfak alet ve ekipmanlar bulunur. Aynı zamanda sadece aşçıların kullanımı için özel olan araç ve gereçler de mutfak bölümünde yer alır. Aşçıların çalışma ortamı aydınlık, ferah ve hijyenik özelliklere sahiptir.

Ücretsiz Bayilik Almak Mümkün mü?

Yemek pişirme işinin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesinden ötürü mutfak ortamı rutin olarak temizlenir. Aşçı çalışma şartları ise görev yapılan firmaya göre değişiklik gösterebilir. Çalışma şartları arasında dikkat edilen hususlardan biri aşçıların çalışma saatleridir. Sabit çalışma saatlerinin olduğu aşçıların yanı sıra vardiyalı bir şekilde çalışan aşçılar da mevcuttur. Bu sebeple ‘‘Aşçı kaç saat çalışır?’’ gibi sorulara cevap olarak birbirinden farklı şeyler söylenebilir. Aşçı çalışma şartları ise her işletmenin prensibine göre farklı olabilir.

  Fitness Eğitmeni Maaşları Ne Kadar 2024
image 27
Aşçı Ne Kadar Kazanır? Aşçı Maaşları 2024 7

Aşçı Maaşları Nasıldır?

Aşçı iş ilanlarını takip eden kişilerin dikkat ettiği hususlardan biri de aşçı maaşları ne kadardır. Birçok kişi ‘’Aşçı ne kadar maaş alıyor?’’ şeklinde araştırmalar yapar. Aşçı maaşları üzerinde etkili olan pek çok farklı husus olduğundan dolayı ‘‘Aşçı maaşları ne kadar?’’ sorusu için verilecek net bir yanıt yoktur. Bir aşcıda Dikkat edilen ilk şey kişinin aşçılık mesleğinde ne  kadar deneyimi olduğudur. Aşçılık alanında ortaya çıkan deneyim , maaşa direkt olarak etki eder. Maaşlar üstünde etkili olan bir diğer husus ise aşçılık mesleğinin yapılacağı firmadır. Görev yapılan firmanın veya işletmenin çalışma prensipleri ve kişiye sunmuş olduğu haklar, aşçı maaşlarına direkt olarak etki eder. Aşçılık için gereken eğitimini tamamlamış veya tecrübeli olan kişilerin maaş aralıklarında değişiklikler ortaya çıkabilir. Siz de aşçı olmak ya da aşçılık ile alakalı mesleki tecrübelerinizi arttırmak isterseniz, aşçı iş ilanlarına göz atabilirsiniz. İş ilanlarında yer alan açıklama bölümünü dikkatli bir şekilde okuyarak aşçı hakları ile ilgili de detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir