Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Ekonometri Maaşları

Ekonometri Maaşları

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
202 1
Ekonometri Maaşları

Ekonomist olarak çalışan kişiler, birtakım verileri analiz ederek, ekonomi ve istatistik arasındaki bağlantıyı kurup öngörüler yaparlar. Ettikleri verileri analiz ederken, matematiksel ve istatistiksel olarak modeller kullanmaktadırlar. Ekonomistlerin bazı kurumsal veya bireysel kararları etkilemek adına verileri toplayıp, analiz ettiği bilinir.

Ekonometri maaşları, birbirinden farklı parametrelere göre değişiklik göstermektedir. Almış oldukları maaş seviyelerini ise belli başlı kriterler etkilemektedir. Kişilerin deneyim seviyesine göre maaş oranı da dolaylı olarak artmaktadır. Türkiye’de günümüzde bir ekonometrisin almış olduğu maaş aralıkları deneyim seviyesine ve çalışmış olduğu yerin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Ekonometri Maaşları
Ekonometri Maaşları

 En düşük alınan maaş 25.000 TL iken en yüksek alınan maaş ise ortalama 100.000 TL olarak söylenebilir. Maaşların, kişilerin çalışmış olduğu sektöre ve iş büyüklüğüne göre değişiklik gösterdiğini de söylemek mümkündür.

Ekonometrist olmak için ilgili üniversitelerin 2 veya 4 yıllık eğitim programlarından mezun olma şartı aranmaktadır öte yandan bir takım becerilere ve kabiliyetlere sahip olmakta aranan kriterler arasındadır. 

Ekonometrisler Ne Kadar Maaş Alır?

Ekonometri maaşları, son veriler ele alındığında en düşük 33.700 TL iken en yüksek 113.900 TL olarak söylenebilmektedir. Güncel veriler ele alındığında maaşla ilgili bilgiler, kişilerin son olarak paylaşım sağladığı bilgiler dahilindedir. Ekonometri bölümü mezunları birbirinden farklı iş olanaklarını yakalayabilmektedir.

Üniversitelerde 2 veya 4 yıl bölüm programından mezun olan kişiler, farklı şekillerde iş olanaklarına sahip olabilmektedir. Bu iş olanaklarının sağlamış olduğu birbirinden farklı imkanlar ve fırsatlar da bulunmaktadır. Dolayısıyla mevcut imkanlara da bağlı olarak maaş aralıkları da değişiklik göstermektedir. Tercih dönemlerinde ekonometri bölümünü okumak isteyen kişiler, mezun olduklarında iş imkanlarında araştırmaktadır.

  Web Tasarımcı Aylık Ne Kadar Kazanıyor? Web Tasarımcı Maaşları 2024 

Vodafone Bayilik Şartları

 Bunun beraberinde yakalayabilecekleri fırsat aralıkları ve maaş konusu da ayrıca merak edilmektedir. Ekonometrist olarak çalışmak için belli başlı koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar arasında öncelikli olarak üniversitelerin 2 veya 4 yıllık eğitim programlarından mezun olmak olduğu söylenebilir. Ekonometristler işletme ya da kuruluşların ekonomik anlamda süreçlerini yönetmektedir.

Ekonometrist Maaşı Ne Kadar?

Ekonometri alanı insanların hayatlarına yön vererek şekillendirdiği için oldukça önemli bir yere sahiptir. Doğru üniversite ve bölüm seçimini tercih etmek isteyen kişiler, kendi bölümlerini seçme konusunda araştırma yapmaktadır. Bölümü okumak isteyen kişilerin sahip olması gereken bir takım beceri ve yetenekler bulunmaktadır.

Bunun beraberinde ekonometrist olmak için gereken koşullardan ilki; üniversitelerin işletme veya iktisadi ve idari birimler fakültelerinden mezun olmak gerektiğidir. Aynı zamanda ekonomi ve finans alanlarına da meraklı olması gerekmektedir. Mesleki uzmanlık sağlayan sertifika programları da bu alanda öne geçilmesini sağlayan etmenler arasında sayılmaktadır.

İş Adamı Nasıl Olunur?

Herhangi bir üniversitenin ön lisans veya lisans programlarından mezun olan kişiler, mesleki uzmanlık sağlayan sertifika programlarıyla da öne çıkabilir. Tüm eğitimlerin ortalama 5 yıl içinde tamamlandığını söylemek mümkündür. İyi bir ekonometrist olabilmek için üniversitelerin 2 veya 4 yıllık eğitim programlarından mezun olunması gerekmektedir. Ayrıca bu kişilerin finans ve para yönetimi konusunda da ilgileri olmalı ve bu konularda başarı sağlaması gerekmektedir.

Ekonometri Maaşları
Ekonometri Maaşları

Bölüm mezunları tarafından veya bu bölümü tercih etmek isteyen kişiler tarafından ekonometri maaşları merak edilmektedir. Ekonometri okuyan kişilerin çalışmış oldukları sektöre ve iş yeri büyüklüğüne göre maaş aralıkları da değişmektedir. Bunun beraberinde Türkiye’de ekonomist olarak çalışan kişilerin maaş aralıkları en düşük 33.700 TL’dir. Aynı zamanda çalışmış oldukları sektöre ve yerin büyüklüğüne göre bu maaş aralığı en yüksek 113.900 TL’ye de varabilir.

  İş Arkadaşına Hediye Fikirleri

Ekonometristler Ne İş Yapar?

Ekonometristler, iki veya ikiden fazla verinin birbirleri arasındaki ilişkiyi öncelikli olarak kurmaktadır. Bu ilişkinin sağlanması ile birlikte matematik, bilgisayar bilimi ve istatistik alanlarını kullanarak ekonomik ilişkileri değerlendirmektedir. Veriler arasındaki ilişkinin incelenebilmesi adına ekonometri bölümünün önemi son derece önemlidir. Ekonometri bölümü okumak isteyen kişiler de doğal olarak bu süreci merak etmektedir. Bölüm, iş imkanları dahilinde düşünüldüğünde oldukça fazla iş olanakları sağlamaktadır.

Birçok bölümden ders içeren ekonometri bölümü, mezunları tarafından da çeşitli sektörlerden iş bulabilme imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla bölüme girmeyi planlayan öğrencilerin kendilerini bu sektör dahilinde geliştirmesi gerekmektedir. Ekonometri bölümü mezunları kendi tercihlerine göre kamu veya özel sektörde çalışabilmektedir. Ekonometri bölümü mezunlarının istihdam edilebilecekleri yerler; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sigorta ve Araştırma Şirketleri ve bütün bankalar ve bakanlıkların araştırma birimler olarak söylenebilir.

Ekonometri Okuyanlar Ne İş Yapar?

Ekonometri bölümü iktisattaki teorileri geliştirerek, elde ettiği verileri belli bir test aşamasına soktuktan sonra geçmiş veriler dahilinde gelecekteki verileri tahmin etmeye çalışmaktadır. Bu yönde yapacağı tahminlerde matematiksel ve istatistiksel modellemenin nicel uygulamasını kullanmaktadır. Bu bölümü okuyan kişiler ise uzman olarak yetiştirilmektedir.

Ekonometri mezunlarının çalışabilecekleri iş alanları; yukarıda sayılanlara ek olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Merkez Bankası gibi analiz işlerinin üzerine yoğunlaşan kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar şeklindedir.

Almanya’da Amazon Dağıtımı Yaparak Para Kazanma

Nasıl Ekonometrist Olunur?

Ekonometrist olarak çalışacak olan kişilerin, ekonomi ve finans alanlarına ilgisi olması, yönetim yeteneklerinin gelişmiş olması ve para yönetimi konusunda yetkin olmaları gerekmektedir. Ekonomik yönetime ilgi duymayan, finans ve ekonomi işlemleri konusunda uzman seviyesinde olmayan ve üniversitelerin ilgili ön lisans ve lisans programlarından mezun olmayan kişilerin ekonometrist olması ihtimal dahilinde değildir.

  Ressam Ne Kadar Maaş Alıyor? Ressam Maaşları 2024
Ekonometri Maaşları
Ekonometri Maaşları

Ekonometrist olarak çalışabilmek için finans ve para yönetimi konusunda başarılı olmak gerekmektedir. Yönetim becerilerine sahip olunması ve ekonomi ve finans alanlarına meraklı olunması gerekmektedir. Ekonometrislerin maaş aralıkları da deneyim seviyelerine, çalıştıkları pozisyona ve çalıştıkları lokasyona göre değişiklik göstermektedir.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir