Evde bakım hemşiresi ev ortamında bakıma muhtaç olan, yaşlı, engelli, felçli hastaların olduğu evlere gidip bakım hizmetleri olarak hemşirelik görevini yerine getiren uzman bir sağlık personelidir. Evde bakım hemşiresi; evde desteğe ihtiyacı olan hastaların iyileşmesi için yardımcı olmak, hayat standartlarını mümkün olduğunca yukarı çıkarmak amacıyla hemşirelik hizmetleri sağlayan görevlidir. Evde bakım hemşiresi, hastanın ailesiyle beraber iş birliği yaparak kişinin bakımını üstlenir. Hemşirenin, hasta ve hasta yakınına danışmanlık, hasta bakımı gereken hususlarda müdahale edilmesi için eğitim vermek gibi işleri de mevcuttur. Evde bakım hemşiresi ve stajyer kıyafet tüzüğü doğrultusunda çalışanlar sağlık üniforması giyinmeli ve gerekli durumlarda bone, maske gibi malzemeleri tercih etmelidir.
Evde Bakım Hemşiresi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Türkiye’de evde bakım hemşireliği yapabilmek için Sağlık Meslek Lisesini bitirmiş olmak veya hemşirelik ön lisans programını bitirmiş olmak zorunludur. Bunun haricinde 4 senelik eğitim veren üniversitelerde de ‘Evde Bakım Hemşireliği Eğitimi’, ‘Halk Sağlığı Hemşireliği’ gibi dersler mevcuttur. Öğrencilerin uygulamalı eğitim alabilmesi açısından staj yapma zorunluluğu vardır. Evde Bakım Derneği ile bazı hemşirelik yüksekokulları, ‘Evde bakım hemşireliği’ sertifika programı gibi şeyler düzenlerler. Bu programa dahil olup;, klinik, etik, iletişim, psikolojik sorunlarla başa çıkma yöntemleri, kültür, gibi konularda dersleri alabilirsiniz. Evde bakım hemşiresi olabilmek için kişinin sahip olması gereken bazı özellikler şu şekildedir:
- Sayısal becerilere sahip olunması
- İletişim yönünün iyi olması
- Tıp ve sağlık alanlarına ilgi duymak
- Sorumluluk bilincinin yüksek olmak
- Kriz gibi anlarda hızlı ve etkili kararlar alarak uygulayabilmek
- İnisiyatif almayı bilmek
Evde Bakım Hemşiresinin Emeklilik Şartları Nelerdir?
Evde bakım hemşiresinin emeklilik koşulları; çalışan kişinin cinsiyetine, görev yaptığı sektöre, prim süresi, çalışmaya başlama tarihi ve sigortalılık süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Aynı zamanda kamuda 8 Eylül 1999’dan sonra evde bakım hemşireliği görevini üstlenen kadın ve erkeklerin emekli olması için kaç yaşında olduğu baz alınmaz. Erkekler 25, kadınlar 20 sene prim ödeyip emekli olma hakkına sahip olur. Kamuda 1 Mayıs 2008’den itibaren evde bakım hemşireliği yapan kadınlar ve erkekler ise emekli olabilmek için 9000 gün prim ödemesi yapar ve bu kişiler için yaş kriteri önemlidir. Aynı zamanda kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olma hakkına sahiptir.
Amerika’da Amazon İşi ve Maaşları
Evde Bakım Hemşiresi Maaşları Ne Kadar?
Evde bakım hemşiresi maaşları 4250 TL ile 5700 TL arasında değişiklik gösterir. Evde bakım hemşiresi maaş aralığını bazı etkileyen faktörler vardır. Evde bakım hemşiresinin görev yaptığı sektör, kurum ve bulunduğu alandaki deneyimi maaşını etkiler. Evde bakım hemşiresi bu mesleği ilk yapmaya başladığında yaklaşık olarak 4250 TL maaş alır fakat kıdemi yükseldikçe maaşı da artış gösterir 5700 TL’ye kadar çıkabilir.
Devlette Evde Bakım Hemşiresi Olmak için Gerekenler Nedir?
Devlette evde bakım hemşiresi olabilmek için şu kriterlerin yerine getirilmesi gerekir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Hemşirelik Bölümü’nü bitirmiş olmak
- En az bir sene boyunca hemşirelik mesleğini yapmış olmak
- Evde Bakım Hemşireliği Sertifikası’nın olması
- Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) gereken puanı almış olmak
- Kasti olarak işlenen suçlardan ötürü 1 sene ya da üzerinde ceza almamak
- Yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olmak
Evde Bakım Hemşiresi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Evde bakım hemşiresi maaşları bakımı yapılan hastaya göre, mesleki deneyim yılına göre ve almış olduğu yeni eğitimler doğrultusunda, kurumsal ya da bireysel bir çatı altında bu hizmetin verilmesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Maaş alımlarında palyatif bakım hizmeti sağlayan kurumlarda maaş yaklaşık olarak 4200 TL’dir. En düşük 3800 TL iken olurken yüksek ise 7200 TL ye kadar çıkabilir. Maaşların bu kadar değişiklik göstermesi elbette görev yapılan kurum ve kurumsal kimliği, nöbete kalmak ve meslekte geçirilen hizmet senesi şeklinde belirtilebilir. Örneğin 5 senelik bir hizmet geçmişine sahip olan evde bakım hemşiresinin kurumsal bir kimliğe sahip olan bir palyatif bakım merkezinde alacağı maaş 6800 TL civarındadır. Benzer bir başka kurumda yeni işe başlamış evde bakım hemşiresinin alacağı maaş miktarı ise 3900 TL’dir.
Evde Bakım Hemşiresi Nasıl Olunur?
Evde bakım hemşiresi olma hakkına sahip olmak için iyi bir liseyi bitirmiş olmak gerekir. Bu lisenin kurumsal kimliğe sahip bir lise olmasında fayda vardır. Lise eğitimini sayısal bölüm olarak bitirmek gerekir. Çünkü üniversitelere sayısal puan türünden alınır. Başarılı bir lise eğitiminin ardından Yüksek Öğretim Kurumunun her sene olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavı ve daha sonra Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına girilmesi gerekir. Her iki sınavdan alınabilecek bir puandan sonra lise ortalama puanı da eklenip üniversitelerin hemşirelik bölümlerinin tercih edilmesi gerekir. TYT ve AYT sınavlarında sayısal ders netlerinin iyi düzeylerde yapılması istenir.
Lisans eğitimi süresince hem pratik hem de teorik eğitimler olur ve ağırlıklı sağlık alanıyla alakalı eğitimlerdir. Lisans eğitiminden sonra bu mesleği icra etme hakkına sahip olunabilir. Kamu kurumlarında görev yapmak isteyenler KPSS/lisans sınavının ilgili puan türüne girmelidir. Bu sınav sonrası ise kurum tercihlerini yapıp atanabilirler. Evde bakım hemşiresi olmak için kurum haricinde ya da hizmet içi bazı ek eğitimlerin alınmasını söz konusu olabilir. Evde hemşire hizmeti, hastaların kendi evlerinin rahatlığında sağlık hizmetinden faydalanmasını kapsar. Bu hizmetler, hastanın sağlık durumu, ihtiyaçları ve tedavi gerekliliklerine göre çeşitlilik gösterir. Evde bakım hemşiresi 2024 maaşları bu doğrultuda değişiklik gösterir. Son yıllarda birçok kişi tarafından tercih edilen bir meslektir.