Hastane temizlik personeli maaşları çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hastanede temizlik personeli olarak çalışan kişilerin maaşları çalışılan kurum, deneyim süresi ve yapılan işin kapsamına göre çeşitli fiyat aralıklarında yer alır. Güncel verilere göre bu mesleği icra eden kişilerin ortalama maaşları aylık 30.000 TL’dir.
Asgari ücrete yapılan zamlara bağlı olarak her yıl hastane temizlik personeli maaşları değişir. Hastane temizlik personeli maaşı 2024 yılı için ortalama 30.000 TL olup en düşük maaş 17.400 TL iken en yüksek maaş ise 49.100 TL’dir. Aynı zamanda kişilerin deneyim süresi de 2024 yılı için hastane temizlik personellerinin maaşlarının değişmesinde etkili olur. Bu işte 0-1 yıl deneyime sahip kişiler ortalama olarak 24.800 TL maaş alırken 10 yıldan daha uzun süre bu mesleği icra edenler ise ortalama olarak 32.800 TL maaş alır.
Hastane Temizlik Personeli Ne İş Yapar?
Hastane temizlik personeli; sağlık kuruluşu, hastane, klinik gibi halka açık alanların genel temizliğinden ve hijyen standartlarına uygunluğundan sorumlu olan kişidir. Bu kişiler, hastane ortamlarının hijyenik tutulmasını sağlayarak hem hastaların hem de çalışanların sağlığını korur.
Hastane temizlik personellerinin çalıştıkları kuruma ve yaptıkları işin kapsamına göre görev ve sorumlulukları farklılık gösterse de genel olarak sorumlulukları şunlardır;
- Sorumlu olduğu yerin temizliğini temizlik planı doğrultusunda yapmak ve bunun kayıtlarını tutmak
- Banyo ve tuvaletleri dezenfekte etmek
- Görev aldıkları yerlerdeki çöp toplama işlemini yerinde ayrıştırarak yerine getirmek.
- Tıbbi atık ve evsel atık konteynırlarının yıkanmasını ve dezenfekte edilmesini sağlamak
- Görev yerlerindeki kokunun giderilmesini sağlamak ve havalandırma yapmak
- Hastane odalarının ve çalışan soyunma odalarının temizliğini yapmak ve dezenfekte etmek
Hastane Temizlik Personeli Nasıl Olunur?
Hastanelere temizlik personeli olarak nasıl girilir sorusu, kişinin çalışmak istediği hastanenin devlet ya da özel olmasına bağlı olarak farklı cevaplanır. Devlet hastanelerinde temizlik personeli olabilmek için kişilerin ilk yapması gereken İŞKUR’a üye olmasıdır. Sağlık Bakanlığı belirli dönemlerde temizlikçi iş ilanları yayınlar. Bu ilanlara CV ile başvurmanın yanı sıra temizlik personeli olarak görev almak istediğinizi belirttiğinizde size uygun bir iş ilanı olduğunda İŞKUR tarafından bilgilendirme alırsınız.
Seyyar Midye Satışı Yapmanın Maliyetleri için tıklayın!
Özel hastanelerde temizlik personeli olarak çalışmak için lise mezunu olmak yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra bazı hastaneler, iş deneyimi ve bazı sertifikaların şartını sunabilmektedir. Özel hastanelerde temizlikçi olarak çalışmak isteyen kişiler ilgili hastanenin iş ilanlarını takip ederek CV yolu ile başvuruda bulunarak işe uygun görülmesi halinde istedikleri kurumda çalışmaya başlayabilir.
Hastane Temizlik Personeli Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Hastane temizlik personeli olmak için lise ya da ilköğretim mezunu olmak yeterli olmaktadır. Özel hastaneler genellikle lise mezunu kişiler aramakta olup devlet hastanelerinde ise bu durum değişkenlik göstermektedir. Hastanelerde temizlikçi olarak görev yapabilmek için akademik bir yetkinliğin yanı sıra önemli olan kişinin fiziksel ve psikolojik olarak işe uygunluğudur.
Hastane temizlik personeli alımı İŞKUR üzerinden yapılan başvurular ile gerçekleşir. Kişilerin başvuru yapabilmesi için herhangi bir eğitim almasına gerek yoktur. Devlet hastanelerinde kişilerin deneyimli olması ya da belirli şartları taşıyor olması dikkate alınarak işe alımlar gerçekleşir. Özel hastanelerde de kişilerin akademik başarısının yanı sıra hastanenin sunduğu şartlara uygunluğu esas alınır.
Hastane Temizlik Personeli Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Hastane temizlik personeli şartları çalışılan hastaneye ve hastanenin devlet ya da özel olmasına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hastanede temizlikçi olarak görev yapabilmek için akademik yetkinliğin yanı sıra kişinin kurumun sunduğu şartlara uygunluğu dikkate alınır. Bu şartlar ise genel olarak şöyledir;
- Esnek çalışma saatlerine uygunluk
- Dikkatli ve titiz olmak
- Temizlik malzemelerini kullanabiliyor olmak
- Temizlik ve hijyen kurallarını bilmek
Bu şartların yanı sıra kişinin yaşı, cinsiyeti, sicili de kimi durumlarda hastane personeli olmak için gerekli koşullara bağlandığı kriterler arasında yer alır.
Hastane Temizlik Personelleri Haftalık Ne Kadar Çalışır?
Hastane temizlik personeli çalışma saatleri 4857 sayılı iş kanununun 63. maddesine göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık çalışma süresi, çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Özel bir karar çıkmadığı sürece hastane temizlik görevlisinin çalışma saati 45 saati aşamaz. Belirlenen hükümler ile temizlik görevlisinin hakları korunmakta ve çalışma koşulları düzenlenmektedir.
Haftalık 45 saati aşan çalışma süreleri ise mesai yerine geçer. Temizlik personeli bu durumda mesai parası alır. Özellikle özel hastanelerde ek mesai durumları bulunmaktadır. Temizlik personeli bu durumda hakkını talep ederek mesai saatlerinin parasal olarak karşılığını almak zorundadır.
Hastane Temizlik Personeli Çalışma Şartları Nasıldır?
Hastanede temizlik personeli olmak zor mu sorusu kişinin fiziksel ve psikolojik durumuna bağlı olarak farklı cevaplar verilebilecek bir sorudur. Özel bir eğitim almak ya da herhangi bir iş deneyimi olmadan yapılan bu mesleğin bazı zorlukları olabilir. Hastaneler en yoğun çalışan alanlardan biridir. Bu nedenle bu alanlarda temizlik personeli olarak çalışmak kişiler için stresli ve yoğun olabilir. Hastanede çalışılan alana bağlı olarak bazı temizlik ekipmanlarının kullanımında güç gerekir. Bu durumda kişiler fiziksel olarak zorlanabilir.
Hastanelerin temizliği ve hijyeninde hassasiyet gerekir. İnsan sağlığı söz konusu olduğu için doğru temizlik tekniklerinin ve hijyen koşullarının gerçekleştirilmesi gerekir. Aynı zamanda sürekli olarak hasta insanlar ile bir arada olan temizlik görevlilerinin bulaşıcı hastalıklar ile karşı karşıya kalma riski oldukça yüksektir. Tüm bu çalışma koşulları hastane temizlik personellerini zorlayacak durumlardır. Fakat kişinin hijyen kurallarına dikkat etmesi, kendi başına çalışma becerisine sahip olması ve fiziksel olarak dayanıklı olması durumunda hastanede rahat bir şekilde temizlikçi olarak görev yapabilir.