Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Fikirleri
  4. »
  5. İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
199 0
İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

Girişimciler; hayal, yetenek, bilgi, beceri ve başarılara inandıkları, bu sebeple uygulamaya karar verdikleri fikirlerini teker teker hayata geçirmeye başladıkları zaman bu fikir iş fikri olarak adlandırılır. İş fikirleri oluşturma yöntemleri son derece önemlidir. İyi bir iş fikri, girişimcinin sahip olacağı en önemli şeylerden bir tanesidir. Çünkü iyi bir iş fikri, girişimciyi doğru plan ve stratejilerle mutlaka başarıya götürecektir. İş fikri pek çok faktörün bir araya gelmesi sonucunda gelişir ve büyür. Girişimcinin tecrübesi, yaşamış olduğu olumsuz ya da olumlu durumlar, başarıları veya başarısızlıkları, işletme ve kişiler ile olan iş ilişkileri gibi faktörler iş fikri konusunu etkileyen unsurlardan bazılarıdır.

İş Fikri Nasıl Bulunur?

Bir fikrin iş fikrine dönüşmesindeki temel noktası günümüz pazarında müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir ürün veya hizmet üretmektedir. Günümüzde en fazla ilgi çeken iş fikirleri pazarın ilgi odağı olan ya da ihtiyaç duyduğu bir fikir, hizmet ya da ürün sunmaktır. Girişimci adayları, analiz ve gözlem yetenekleri ile yaşamlarında ve çevrelerinde ortaya çıkan sorunları fark edip, amaçlarına göre planlı ve düzenli bir araştırma yapıp fikrini iş fikrine dönüştürebilirler. Pazar analize dikkat etmesi gereken girişimciler, yeni bir iş fikri bulmak veya iş fikirlerini hayata geçirmek için bazı faktörlere dikkat etmelidirler. Bu faktörler şu şekildedir;

  • Girişimcinin Yetenekleri: Girişimcinin iş fikri bulma ve hayata geçirme sürecinde yanında olacak, işinin temelini ortaya çıkaracak ilk faktör yetenekleridir. İş deneyimi ve iş dışı hobileri neticesinde elde ettiği yetenekleri girişimci kendi iş fikrine uyarlayıp kolaylıkla uygulayabilir.
  • İhtiyaçlar ve Pazara Göre İş Fikri Bulmak: Girişimci, problemleri çözmenin yanı sıra fırsatları değerlendirmeli ve trendleri yakından takip etmelidir. Trendler arasında kendine ve hayallerine uygun olan bir trendi bulabilen girişimci, bunu kolay bir şekilde hayata geçirmek için yola çıkabilir. Unutmamak gerekir ki girişimcilik sektöründe durgun dönemlerde bile insanlar iş yapacaklarına inanmış olduğu fikirlere yatırım yaparlar.
  • Ön Görülü Olmak ve Geleceği Düşünmek: Bir girişimci, gözlemci olduğu kadar ön görüleri de iyi olmalıdır. Geleceğe yön verecek olan girişimciler, iş fikirleri ile beraber nasıl bir yol izlemeleri konusunda uzun vadeli bir planlama yapmalıdır.
  Az Parayla Ne İş Yapılır?

İş fikirleri oluşturma yöntemleri mutlaka ki kolay değildir. Ancak bazı sistematik yöntemleri kullandığınız zaman bunun hiç de zor olmadığını bizzat kendiniz deneyimleyip görebilirsiniz.

İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri
İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

Girişimci İş Fikri Nedir?

Girişimci iş fikri; bir anda ya da araştırmalar sonucu ortaya çıkabilen, kişilerin finansal destek kazanmasına yardımcı olan ve her dalda üretilebilir bir başlangıç noktasıdır. Girişimci iş insanları, iş fikri geliştirme yolunun her aşamasını titiz bir şekilde işler ve en iyi iş fikrini ticaret dünyası içerisinde hayata geçirirler.

Satarken Zarar Etmeyen Bilezik Modelleri için tıklayın!

İş fikri geliştirme; başkalarının iş fikrini taklit etmek, diğer iş fikirlerini revize edip kullanmak ya da sıfırdan bir fikir oluşturmak şeklinde yapılır. Bazı kişi ve kurumlar; akıllarında olan iş fikirlerini, ilgili kişilerden satın alma şeklinde de elde edilebilirler. Bütün bu yöntemler, yeni bir iş kapısının bulunması ve mevcut finansal geliri arttırmak için uygulanır. Girişimci iş fikirleri oluşturma yöntemleri zamanın ve mekânın şartlarına göre yapılır ve makul bir çerçeve doğrultusunda objektif bir şekilde yapılmadığı zaman hayal kırıklıklarına sebep olabilir. Mesela kültürel değerlere ters olan ürünler konusunda bir iş fikri geliştirme, kişilerin hayal ettiği başarıya en azından bulunmuş oldukları konum olarak ulaşmalarına engel olur.

İlişkilendirme

Birbiriyle ilgili olan farklı parçaları bir araya getirmek manasına gelen bu kavramın farklı insanların bir araya gelip güçlü bağlar ve ilişkiler kurduğu ve bu şekilde yenilik patlamasının yaşanmış olduğu Rönesans dönemine dayandığı ifade edilir. Bu düşünce doğrultusunda, farklılık kültürü gelişen toplumlarda inovasyon ve yeni iş fikirleri çok daha fazla görülür.

İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri
İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

Sorgulama

Yönetim konusunda son derece başarılı olan ve adını sıklıkla duyduğumuz Peter Drucker’ın da ifade etmiş olduğu gibi, bir iş fikri bulurken işin en önemli kısımlarından biri olan doğru cevapları bulmaktan önce, doğru soruları sormak gerekir. Bu konuda zıtlıklar, sorgulamada çok sık tercih edilir. Çünkü en iyi sentezler zıtlıklardan meydana gelir. İş fikri oluştururken sorgulama yapılması doğru fikrin çıkmasına yardımcı olacaktır.

  Adalet Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Gözlemleme

Yeni iş fikirleri genel olarak diğer insanların kendi günlük ve çalışma yaşantılarını devam ettirirken izlenmesinden dolayı ortaya çıkar. Rotan Tata’nın dünyanın en ucuz arabasını üretmesini sağlayan fikrin ana temeli de, yağmurlu bir havada dört kişilik bir ailenin bisiklet üstündeki yolculuğunun gözlemlenmesi olarak ifade edilmiştir. Bunun gibi daha birçok gözlem sonucu ortaya çıkan özel iş fikirleri vardır.

İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri
İş Fikirleri Oluşturma Yöntemleri

Deneyimleme

Prototip niteliğine sahip test ürünleri hazırlayıp iş fikrini ortaya çıkarmak ve toplanan geri bildirimler ile ürünün en uygun/makul hali ile piyasaya çıkması, sağlıklı bir girişim konusunda  en önemli konularından bir tanesidir. Bir kişinin ne kadar çok deneyimi varsa yeni bir iş fikri üretme ihtimali de o kadar fazladır.

Networking

Çeşitli özelliklere sahip kişileri barındıran ağlar içerisinde yer almak bir girişimcinin farklı perspektiflerle tanışmasına yardımcı olur. Çünkü girişimci iş fikriyle alakalı sürdürülebilir yeni girdiler sağlayan farklı faktörlerden beslenir. Bazı fikirler, kendinden önce bahsedilen fikirlerden beslenir. Diğerleri ise kendinden sonra gelecek olan fikirleri besleyecektir. Ağlar bu etkileşim için olan şeylerdir. Özetle, bir iş fikrinin ortaya çıkması hiç kolay değildir. Ancak bazı önemli detaylar, deneyimleme ve ağ oluşturma gibi bazı yöntemlerin kullanılması sonucunda işiniz çok daha kolay bir hâle gelecektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir