Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları

Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
122 0
Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları

Son günlerde popüler hale gelen organik tarım kavramıyla birlikte Organik tarım işletmeciliği maaşları merak edilmeye başlandı. Organik tarım işletmeciliği maaşlarına değinmeden önce bu kavram hakkında kısa bir tanım yapmakta fayda var. Organik tarım işletmeciliği, ekolojik ve doğal yöntemler kullanarak tarım ürünlerinin yetiştirilmesini amaç edinen bir işletmecilik türüdür. Organik tarım işletmeciliğinde temel amaç ilaç, gübre gibi kimyasal maddeler kullanmadan tamamen doğal ve organik şekilde ürün elde etmektir. Organik tarım yapılırken kimyasal ürünler yerine tamamen doğal hayvansal gübreler kullanılarak verim artışı sağlanır. Böylelikle toprak sağlıklı bir şekilde beslenebilir ve doğal denge korunmuş olur.

image 105
Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları 6

Organik Tarım İşletmecisi Nasıl Olunur?

Organik tarım işletmeciliği maaşları hakkında bilgi vermeden önce bu mesleğin nasıl olunabileceğine bakalım. Organik tarım işletmeciliği yapabilmek için öncelikle üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Tarım, ziraat, organik bitki bilimleri, organik tarım teknikerliği, organik tarım işletmeciliği gibi bölümlerden mezun olarak bu işi yapabilirsiniz. Üniversitelerin bu bölümleri öğrencilere çeşitli kazanımlar sağlar.

Organik tarım işletmeciliği bölümünde öğrenciler, organik tarım tekniklerini uygulamayı, toprağı doğal yollarla nasıl beslenebileceğini, bitki ve hayvanların nasıl yetişebileceği gibi konular hakkında detaylı ve ayrıntılı bilgiler öğrenmektedir. Tarım bilimleri, ekoloji, kimya, biyoloji gibi dersler de bulunmaktadır. Ayrıca bölümün içinde ‘’işletme’’ de yer aldığı için tarım tekniklerinin yanı sıra öğrencilere pazarlama stratejileri, işletme teknikleri ve finans gibi ekonomi dersleri de verilmektedir.

Organik tarım işletmeciliği bölümü hem teorik hem de uygulamalı bilimleri içerir. Bunun yanı sıra 4 yıllık üniversite eğitiminde çeşitli staj programları da bulunmaktadır. Bu bölümde okuyan öğrenciler çeşitli laboratuvarlarda çalışarak derslerde öğrendiklerini uygulamalı olarak yaşarlar. Bu sayede öğrenciler teorik bilgileri uygulamaya dökerler. Böylece işe başladıklarında çok fazla zorluk yaşamazlar. 

  Terzi Aylık Ne Kadar Kazanıyor?  Terzi Maaşları 2024

Organik Tarım İşletmeciliği Bölümünün Amacı

Organik tarım işletmeciliği eğitimi Türkiye’de birçok üniversitede verilmektedir. Bu bölüm 4 yıllıktır ve bu bölümde okumak için ÖSYM tarafından düzenlenen TYT ve AYT sınavlarına girip yeterli puanı almak gerekir. Puanı yeten öğrenciler bu bölüme yerleşerek eğitim alabilir. Organik tarım işletmeciliği bölümünde verilen eğitimin amacı, tarım konusunda çalışacak uzman elaman yetiştirmektir. Ayrıca bu bölümde öğrencilere organik tarım disiplini kazandırılır ve organik tarımın gelişmesi amaçlanır. Bu sayede ülkemizde organik tarımla uğraşacak uzman ve teknik personel açığı kapatılmış olur.

image 106
Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları 7

Organik Tarım İşletmeciliği Çalışma Alanları

Organik tarım işletmeciliği maaşları, kişilerin çalıştığı yerlere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle Organik tarım işletmeciliği okuyan ve bu mesleği yapmak isteyen kişilerin nerelerde çalışabileceği iyi bilinmelidir. Bu meslek sahada çalışmayı gerektirdiği için çalışma alanları oldukça geniştir. Organik tarım işletmeciliği mezunlarının iş alanları ve çalışabileceği alanları kısaca şu şekildedir:

  • Araştırma enstitüleri,
  • Belediyeler,
  • Üniversiteler,
  • Tarım Kredi Kooperatifleri,
  • Tarım Satış Kooperatifleri,
  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl ve İlçe Müdürlükleri,
  • Organik tarım işletmelerinde yöneticilik,
  • Organik tarım işletmeleri planlama ve üretim sorumlusu,
  • Organik gıda işletmeleri yöneticisi,
  • Organik gıda işletmeleri planlama ve üretim sorumlusu,
  • Sera işletmeleri,
  • İlaç ve gübre fabrikaları,
  • Tarım ve gıda danışmanı,

Görüldüğü üzere Organik Tarım İşletmeciliği bölümü mezunlarının çalışabileceği geniş bir iş sahası mevcuttur. Yukarıda bahsettiğimiz iş alanları dışında tarım ve gıda ile ilgili olan sivil toplum kuruluşları ve özel sektörlerde de iş bulabilirler.

image 107
Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları 8

Organik Tarım İşletmeciliği Mesleği Çalışma Şartları

Organik tarım işletmeciliği bölümü herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle meslek seçimi yapmadan önce Organik tarım işletmeciliği maaşları, düşünülmeden önce bu mesleğe uygun olup olmadığınız düşünülmelidir. Organik tarım işletmeciliği bölümünü seçmek isteyen kişilerin ileride hangi zorluklarla karşılaşacağı gibi konularda bilgi sahibi olması faydalı olacaktır. Ayrıca organik tarım işletmeciliği mesleğinin çalışma koşullarının bilinmesi de önemlidir. Buna göre organik tarım işletmeciliği yapacak kişiler ileride şu tarz ortamlarda çalışacaktır:

  • Açık havada, çamurlu, tozlu, sıcak ve soğuk ortamlarda,
  • Hayvansal veya bitkisel gübre kullanımı varsa yoğun gübre kokusu olan ortamda,
  • Sebze, meyve gibi çeşitli bitkilerin yetiştirildiği tarla ve bahçelerde,
  • Organik hayvansal veya bitkisel üretimin yapıldığı tesislerde, laboratuvar gibi kapalı alanlarda,  
  İki Yıllık Fizyoterapi Maaşları

Organik tarım işletmeciliği sahada çalışmayı gerektiren mesleklerden biri. Bu nedenle çalışma koşulları bazı kişilere göre zorlayıcı olabilmektedir.

Organik Tarım İşletmeciliği Avantajları

Organik tarım işletmeciliği mesleğinin pek çok avantajı bulunur. Bu mesleğin avantajlarından bazıları ise şunlardır:

  • Devlet memuru olmak isteyenler kadrolu çalışma imkanından faydalanabilir.
  • Aynı anda birden fazla firmada çalışılabilir. Bu sayede daha yüksek kazanç elde edilebilir.
  • İsteyenler kendi işletmelerini kurabilir.
  • Herhangi bir kuruma veya şirkete bağlı olmaksızın bağımsız çalışılabilir.
image 108
Organik Tarım İşletmeciliği Maaşları 9

Organik Tarım İşletmeciliği Dezavantajları

Organik tarım işletmeciliği mesleğinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Bu mesleğin en büyük dezavantajlarından biri de şüphesiz sahada çalışmaktır. Organik tarım işletmeciliğinin dezavantajlarından bazıları ise şu şekildedir:

Baklava Dükkanı Açmak

  • Devlette çalışmak isteyenler için kadro imkânı oldukça sınırlıdır.
  • Organik tarım işletmeciliği meslek gereği çalışmaları sahada yürütülür.
  • Saha koşulları zorlu ve çetindir.
  • Çalışma alanları gün geçtikçe azalmaktadır.

Organik Tarım İşletmeciliği Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?

Organik tarım işletmeciliği hakkında en çok merak edilen konulardan biri de Organik tarım işletmeciliği maaşları olmaktadır. Organik tarım işletmeciliği konusunda net bir maaş bilgisi verilmesi doğru değildir. Çünkü bu mesleğin çalışma alanı oldukça geniştir. Bu sektörde çalışanların çalıştığı kuruma, özel sektöre göre maaşlarda belirgin farklılıklar gözlemlenebilmektedir. Ayrıca bu işle uğraşan kişiler kendi şirketlerini kurabilir. Kendi işletmesini kuran kişilerde ise maaş tamamen işletmeye bağlıdır. Bu nedenle mevcut ekonomik koşullarda kesin bir maaş tahmininde bulunmak doğru olmayacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir