Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor? Diyetisyen Aylık Maaşları 2024

Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor? Diyetisyen Aylık Maaşları 2024

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
238 0
Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor

Diyetisyenler, sağlıklı bir hayat sürdürebilmeyi isteyen ya da sağlıkla alakalı belirli bir amaca ulaşmayı isteyen insanlara, ihtiyaçları doğrultusunda bir beslenme programı oluştururlar. Hastaneler, uzun süreli bakım tesisleri, klinikler ve diğer kurumlarda görev yaparlar. Diyetisyen ne kadar kazanıyor gibi sorular çoğu kişi tarafından sorulur. Öne çıkan bir meslek olduğu için birçok kişi bu mesleği araştırmaya başlamıştır.

İlk olarak özel klinik ve muayenesi, sağlık merkezi, hastane, yataklı tedavi merkezlerinde görev alan kişilerdir. Toplu yemek üretiminin yapıldığı firma, şirket, fabrika, spor merkezi gibi yerlerde görev yaparlar. Eğitmen ya da öğretmen olarak eğitim kurumları veya üniversitelerin ilgili bölümlerinde de çalışmalar yaparlar.

Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor
Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor

Diyetisyen Görevleri

Diyetisyenlerin, gıda tercihleri ve genel sağlık konusunda pratik, olumlu değişiklikler yapmak için topluluk ve bireyleri desteklemesi istenir. Bu temel sorumlulukla beraber diyetisyenlerin sorumlulukları şu maddeler halinde sunulur;

  • Beslenme problemleri ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile ilgili danışmanlık hizmeti vermek,
  • Kişilerin sağlık ihtiyaçları ve tercihleri dikkate alınarak beslenme planlarının geliştirilmesi,
  • Beslenme düzenlerinin etkilerinin değerleme ve gerektiği şekilde değiştirilmesi,
  • Vücut fonksiyonlarının besin kaynağıyla birlikte nasıl etkilendiğinin araştırılması,
  • Hastada ortaya çıkan gelişmeleri belgelemek için rapor yazmak,
  • Hastanın iyileşmesi için diğer sağlık çalışanlarıyla işbirliği yapmak,
  • Spor profesyonellerinin, diyet yapılarak performanslarının nasıl optimize edileceği ve optimum vücut büyüklüğüne nasıl ulaşılacağı konusunda tavsiyeler vermek,
  • Beslenme, diyet ve iyi beslenme alışkanlıkları ile belli hastalıkların engellenmesi ya da yönetilmesi arasındaki ilişki ile ilgili konuşarak daha iyi beslenme konusunda teşvik etmek,
  • Anne, bebek ya da yaşlı şeklindeki belli müşteri gruplarına sağlıklı beslenme ile ilgili uzman tavsiyeleri vermek,
  • Son olarak beslenme bilimi araştırmalarını takip etmek
  Youtuber Aylık Ne Kadar Kazanıyor? Youtuber Maaşları 2024

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları Nelerdir?

Eğitim kurumlarında beslenme konusunda eğitimci olarak, sağlık kuruluşlarında klinik diyetisyeni olarak (kalp ve şeker hastalıklarının tedavisi için özel diyetlerin hazırlamasını yaparlar),toplu beslenme yapılan kuruluşlarda, yiyecek üretimi yapılan kuruluşlarda, özel spor ve beslenme merkezlerinde görev alırlar. Diyetisyen aylık maaşları 2024 değişiklik gösterir. Genel olarak iyi bir maaş aldıkları söylenebilir.

En Çok Para Kazandıran Meslekler

Diyetisyenlik yani beslenme uzmanlığı eğitimi, farklı üniversitelere bağlı yüksekokul ve fakültelerin “Beslenme ve Diyetetik” bölümünde verilir. Eğitim süresi genel olarak 4 senedir. Bilim, kimya ve biyolojiye alakalı ve bu alanlarda başarılı bir diyetisyen her zaman tercih edilir. İnsanlara yardımcı olmaktan memnuniyet duyan, dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi diyetisyenlik mesleğinin temellerindendir.

Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor
Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor

Diyetisyen Hangi Uzmanlarla Birlikte Çalışır?

Diyetisyen sunmuş olduğu beslenme programları ve diyet hazırlama hizmetinde gayet disiplinli bir yaklaşım gösterir. Diyetisyenlerin en fazla beraber çalıştığı uzmanlar doktorlardır. Örneğin kanser hastalığına sahip olan bir danışan için, danışanın onkoloji uzmanıyla eş zamanlı olarak bir çalışma sürdürüp tedavisine destek ve yardımcı olacak bir beslenme programı ortaya çıkarır. Yine danışan diyet programı esnasında spor yapmak istediği zaman diyetisyen, bu konuda uzman olan spor eğitmenlerine yönlendirme yapar. Aynı zamanda sağlık durumu fiziksel sağlığını etkileyecek ya da aşırı kilolu danışanlar için fiziksel aktivitelerin düzenlenmesi ve hareket yeteneğinin artması için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanından destek alınır.

Diyetisyenin uzmanlığına genel olarak başvurduğu diğer uzmanlar ise psikolog ve psikiyatrlardır. İlk olarak yeme bozukluğu olmak üzere çoğu psikolojik konuyla alakalı psikolog ve psikiyatrist desteği alınması gerekir. Eczacılar ise yine tedavi için tercih edilen gıda takviyesi ilaç ve diğer konularda diyetisyenlerin çoğu zaman bilgisine ihtiyaç duyduğu uzmanlar arasındadır. Diyetisyen, diyabet hemşireleriyle beraber çalışma yaparak şeker hastalığı olan danışanların bir an önce sağlığına kavuşması için özel diyet planları yapar.

  İş Arkadaşına Hediye Fikirleri

Diyetisyen Maaşı

Diyetisyenler, sağlıklı beslenme alışkanlıklarına yöneltmek ve kişilerin beslenme ihtiyaçlarını en profesyonel şekilde karşılamak için görev yapan eğitimli sağlık profesyonelleridir. Beslenme, diyatetik ve benzer alanlarda üniversite eğitimi alan diyetisyenler, hastanın ya da müşterilerin beslenme ihtiyaçlarının değerlendirmesini yapar ve doğru yeme planları oluşturur. Aynı zamanda özel diyet programlarını da tasarlayan kişidir. Kilo yönetmek, sporculara özel beslenme, hastalıkları yönetme gibi alanlarda danışmanlık yapmanın haricinde hastalıkların engellenmesi ve tedavisi için beslenmenin rolü ile ilgili bilgilendirme yaparlar. Profesyonel bir diyetisyen, güncel beslenme bilgilerini takip eder, hastalar ya da müşterilerine iletişim ve empati becerileriyle bireysel rehberlik hizmeti verir ve bilimsel araştırmaları yorumlayarak uygulama yeteneklerine sahiptir.

Türkiye’de diyetisyen maaşı çalışmış oldukları kurumun büyüklüğü, tecrübesi, almış oldukları eğitim, pozisyon ve çalışmış oldukları bölgenin ekonomik şartlarına göre değişiklik gösterir. Genel olarak, ülkemizde diyetisyenlerin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 25.500 TL ile 40.000 TL arasında bir rakamdır. Aynı zamanda, özel hastane, klinik ya da spor kulüpleri gibi özel sektör kuruluşlarında görev yapan diyetisyenlerin maaşları daha fazla olabilir. Diyetisyenlerin maaşı, görev yaptıkları kurumun türü, tecrübe, sahip oldukları unvanlar ve uzmanlığa bağlı olarak değişiklik gösterir.

Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor
Diyetisyen Ne Kadar Kazanıyor

Diyetisyen İş İmkanı Var Mı?

Dört senelik eğitim süresinden sonra diyetisyen ünvanıyla hastanelerde görev yapılabilir ve iş yelpazesi geniştir. Mesela çoğu beslenme firmaları, spor salonları ve eğitim kurumlarında ile restoranlar da çalışabilirsiniz. Kendi iş yerinizi açma gibi bir imkanınız da vardır. Diyetisyen kliniği açılması için diğer uzmanlara bağlı olarak fiziki koşullarda ekstra özellikler aranmaz. Kurallar ve yönetmelikler arasında diyetisyen kliniği açma koşulları arasında belli bir metrekare şartı bulunmaz. Bu nedenle danışmanların ve uzmanın rahatlığına bağlı olarak ideal bir danışma merkezi tercih edilebilir. Diyetisyen iş imkanları ve maaşları genel olarak iyidir ve en çok tercih edilen meslekler arasında yer alır. Bu alanda iyi bir eğitim aldıktan sonra kişinin uzmanlaşması son derece önemlidir.

  Küçük Dükkanı Olanların Yapabileceği İşler

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir