Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Küresel Pazarda Yer Edinme “E-Ticaret Başarı Hikayeleri”

Küresel Pazarda Yer Edinme “E-Ticaret Başarı Hikayeleri”

Şule Akyol Şule Akyol - - 9 dk okuma süresi
109 0
küresel pazarda yer edinme

E-ticaret günümüzde çok popüler bir hale gelmiştir ve küresel pazarda yer edinme telaşında olan birçok kişi vardır. Gelişen teknolojilerin entegrasyona uğradığı, satış ve hizmetlerin online olarak internet üzerinden yapıldığı dijital bir dünya ortaya çıkmıştır. Gelişme devam ederken yanı sıra yeni girişimler ve girişimciler de sektörde yer almaya başlamıştır.

Başarı hikayelerinin vazgeçilmezi Jack Ma

1995 senesinde yapmış olduğu Amerika ziyaretinde Jack Ma ilk kez internet ile karşılaşıyor. İnternet üzerinden İstediği her konuyu aratıp bulabileceğini söyleyen  arkadaşının sözlerinden etkilenerek Ma’nın internette  ilk defa arattığı kelime bira oluyor. Her ülkeden sonuçlar arka arkaya dizilirken Çin’den sonuç gözükmemesi dikkatini çekiyor ve  sadece Çin olarak arattığında da sonuçta bir değişiklik olmuyor. Bunun üstüne Jack Ma İngilizce  tercüme edilen bir büro web sitesi  açmaya karar veriyor. Aldığı olumlu tepkilerden sonra konular üstünde ilerleme kaydetmesi gerektiği izlenimine sahip oluyor.

küresel pazarda yer edinme
küresel pazarda yer edinme

Global bir buluş yapma düşüncesine kapılan Jack Ma internette tercih edilecek isimlerin, herkesin bileceği bir isim olması düşüncesiyle harekete geçer ve isim olarak Alibaba’yı tercih eder. Daha önce yemek yediği bir restorantta çalışan kişiye Alibaba ismini biliyor musun diye soran Jack Ma, aldığı “Elbette biliyorum, açıl susam açıl” cevabından sonra yolda gördüğü farklı kişilere de aynı soruyu sormaya devam ediyor. Sorduğu insanların hepsi Alibaba’yı ve Kırk Haramileri tanıyor. Böylece Jack Ma vermiş olduğu kararın doğruluğuna kendi de inanıyor. 1999 senesinde yakın arkadaşları ile beraber Alibaba.com’u kuruyor.

Amerika’da Amazon İşi ve Maaşları için tıklayın!

Alibaba şirketi 3 sene boyunca hiç kazanç elde edemiyor. Yine yemek yemeye gittiği bir restorantta hesabı ödeyeceği esnada hesabının bir başkası tarafından ödendiği ve kendisine bir not bırakıldığı ifade ediliyor. Notta ise “Ben sizin platformunuzu kullanan biriyim. Sizin sayenizde çok para kazanıyorum. Sizin de bu işten bir kazancınız olmadığını biliyorum. Bu yüzden yemeğinizi ısmarlamak istiyorum” yazıyor.

  Antalya'da Para Kazandıran İşler

Vizyon geliştirmek ve fikirlerini büyütmek için Davos Zirvesi’nde bir oturuma katılmaya karar veriyor. Oturumun hemen ardından yeni bir girişim yapmaları gerektiğine inanarak hızlıca kazanabilmek için çalışmalara başlıyor. Alibaba ilk önce yalnızca ürün listeleme yapmıştır. Daha sonra ise Ali Pay elektronik ödeme sisteminin temelleri hızlıca atılıyor. Küresel pazarda yer edinme konusundaönemli bir başarı hikayesine sahip olan Jack Ma birçok kişinin ilham aldığı bir e- ticaret başarı hikayesine sahiptir.

E-Ticaret Devlerinden Biri Olan Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un Başarı Hikayesi;

1994 senesinde internetin bir senede %2300 büyüdüğünü gösteren bir haber ile karşılaşan Jeff Bezos bu büyümeyi avantaja çevirmek için kendisine internet üzerinden satabileceği bir ürün listesi hazırlamaya başlıyor. Satmayı düşündüğü ürün grubunu İnternet üzerinden kitap satışı fazla olmadığından dolayı kitaplardan oluşturuyor. Babasından almış olduğu ödünç ile ilk şirketini bir garajda kırmaya karar veriyor. İşe iki programcı alıp web sitesinin kodlarını hazırlatmaya başlıyor. İlk önce sitenin adını awake.com olarak düşünse de daha sonra ismi relentless.com için karar verirken son olarak Amazon Nehri aklına geliyor. Yıllarca hayalini kurmuş olduğu şirketin anlamıyla örtüşmesi fikri cazip geldiği için Amazon da kesin karar kılıyor.

küresel pazarda yer edinme
küresel pazarda yer edinme

Halka açılışı 1997 senesinde gerçekleşen Amazon beklenenin çok daha üstünde ilgi görüyor ve Jeff Bezos ün ciddi paralar kazanmaya başlıyor. Kazanmış olduğu paraların hepsini kendini ve şirketini geliştirmek için harcıyor. Kısa zamanda gelişim göstermesi ve büyümesine rağmen 7 sene boyunca hiç bir kar edemeyen Amazon’un 2.5 milyar dolar zarar ettiği kayıtlara geçiyor. Amazon ilk el de ettiği kârı 2001 senesinde 5 milyon olarak belirtirken diğer firmalar batıyor ya da batmamak için mücadele ediyordu. Yatırımcılık fikrini sıcak bulan Jeff Bezos 1998 senesinde adı yeni yeni bilinen Google’dan hisse satın alımı yapıyor. E- ticaret başarı hikayeleri arasında önemli bir yere sahip olan Jeff Bezos birçok kişiye cesaret vermiştir.

  4 Yıllık Maaşı İyi Olan Bölümler Hangileri

Zappos’ un Hikayesi Tony Hisieh

Hayatının büyük bölümünde girişimci olduğu bilinen Tony Hsieh bu özelliğini hem özel yaşantısından edindiği hem de yeni yapmış olduğu girişimlerden çıkardığı derslerden evlenmesine bağlıyor. Üniversite senelerine kadar birçok iş alanında yeni fikirler üreterek girişimler yapan Tony Hsieh bazı zamanlarda başarısızlıklar bazı zamanlarda da yapmak istediğini düşündüğü işlerden sıkılıp vazgeçmesi ile karşı karşıya kalıyor.

küresel pazarda yer edinme
küresel pazarda yer edinme

Üniversiteden mezun olmasının hemen ardından Oracle firmasında çalışmaya başlayan Tony Hsieh, yapmış olduğu işin durağanlığı, eğlenceli ve olmamasından dolayı işinden memnun kalmaması ile birlikte aynı yerde çalıştığı bir arkadaşının da kendi gibi mutsuz olduğunu fark edince kendisine ek iş bulma arayışına giriyor. O zamanlarda popüler olan World Wide Web’i baz alıp web sitesi tasarımı yapmaya karar veriyor. Internet Marketing Solutions olarak adlandırdığı şirket için kendilerine bir web sitesi hazırlıyor, evine telefon bağlatıyor ve kartvizitler yaptırıyor. İlk önce hiçbir maddi karşılık beklemeden şehrin ticaret odasına web sitesi hazırlıyor ve referans olarak kullanıyor.

Tony Hsieh bu işten de bir süre sonra vazgeçiyor ve daha sonra İnternetten ayakkabı satma fikrine sıcak bakıyor. Web sitesinin ismini değiştirmek istiyor ve arkadaşıyla ayrılıp yine de iletişimde kalma kararı alıyorlar. Daha sonra bir araya gelişlerinde Zapos önerisini yapan arkadaşı Nick’le birlikte Zapposta son kararlarını veriyorlar. 500 bin dolarlık yatırımla Hsieh kısa bir zaman danışmanlık yaptıktan sonra 2000 senesinde şirketin CEO’su oluyor. Beklentilerin çok ilerisinde gelişmeler söz konusu oluyor ve dünyanın en büyük online ayakkabı mağazası olma yolunda hızlıca ilerleniyor. Bu küresel pazarda yer edinme ve e- ticaret başarı hikayesi birçok kişiye ilham olmuş ve aynı yöntemleri uygulayarak yine iyi kazançlar elde edilmiştir.

  Geleceğin İş Fikirleri

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir