Güncel Fikirler © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Güncel Fikirler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İş Dünyası
  4. »
  5. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sosyal Girişimcilik Projeleri

Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sosyal Girişimcilik Projeleri

Şule Akyol Şule Akyol - - 8 dk okuma süresi
108 0
Sosyal Girişimcilik Projeleri

Son zamanlarda sürdürülebilir kalkınma için sosyal girişimcilik projeleri dikkat çekmeye başlamıştır. Bunu yapanların sorumluluğa vermiş olduğu önemin giderek arttığı artık fark edilmeye başlamıştır. Sosyal Girişimcilik ile ilgili detaylı sorularda tam bu noktada akıllara gelir. Bu yazı da Sosyal girişimciliğin ne olduğu, sosyal girişimciliğin önemi, sosyal girişimcilik örnekleri ve kimlerin sosyal girişimci olabileceği konularına değineceğiz.

Sosyal Girişimcilik Projeleri Nelerdir?

Sosyal girişimcilik, kar etme amacının olduğu ancak asıl amacı toplumsal sıkıntılara çözüm getirmek olan güzel bir harekettir. Özel sektörde kullanılan ‘’kar’’ kavramı ile sivil toplum kuruluşlarının kullandığı‘’ iyi niyet’’ kavramını aynı çatı altında bir araya getirir. Sosyal girişimcilik projelerinde, insan hakları, çevre, sağlık gibi çoğu alanda değişiklik yaratmak amaçlanır.

Sosyal girişimciliğin temel misyonu “girişimcilikte gelişmek ya da para kazanmak değil, toplumsal faydalı olmak” görüşüdür. Faydalanması istenen hedef kitle ise toplumdan dışlanmış, para açısından zorluk çeken, siyasi her türlü fırsattan da mahrum olan kesimdir. Bundan dolayı sosyal girişimcilikte ele geçen kar yine toplumun yararı için kullanılır. Yani sosyal girişimlerde  başarının elde edilen finansal kısımdan ziyade ortaya çıkan yararlar olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal Girişimcilik Projeleri
Sosyal Girişimcilik Projeleri

Sosyal girişimcilik projeleri mutlaka sürdürülebilir şekilde olmalıdır. Projeler ne kadar olursa olsun, eğer o projenin sürdürülebilirliği yoksa toplum açısından herhangi bir fayda sağlayamaz. Çünkü gerekli olan dönüşümü gerçekleştiremez. Bundan dolayı sosyal girişimcilik amacıyla uygulanan projeler ve yapılan yatırımlar halı hazırdaki durum geri döndürülemez bir şekilde düzenlene kadar devam etmelidir ve eğer gerekiyorsa mutlaka güncellenmelidir.

  Tiktok Yayıncı Aylık Ne Kadar Kazanıyor? Tiktok Yayıncı Maaşları 2024

Kar Amacı Gütmeyen Sosyal Girişim

Piyasa veya ya da devlet tarafından verilmeyen bir hizmet veya ürünün karşılanması amacıyla yapılan sosyal girişimler kar amacı gütmez. Özel şirketler veya kamu kurumlardan almış olduğu desteklerle ayakta durmaya çalışan ve kar amacı gütmeyen sosyal girişimler, hibeler ve bağışlarla yürütülür.

Kar Amacı Güden Sosyal Girişim

Esas amacı bir problemi çözmek olan bu sosyal girişimcilik projeleri için kar elde etmek tam anlamıyla göz ardı edilmez fakat girişimin ilk sıradaki amacı karlılığın artması ya da kazanç sağlama konusu değildir. Girişimin büyümesi ve daha fazla insana ulaşabilmek amacıyla elde edilen kazanç, projenin devamlı olmasını sağlar. Yatırımcıların yapmış oldukları desteklerle de faaliyet gösterilir.

Sosyal Girişimcilik Projeleri
Sosyal Girişimcilik Projeleri

Sosyal Girişimcilik Neden Önemlidir?

Sosyal girişimcilik projeleri ve sosyal girişimcilik hem dünya açısından hem de ülkemiz için son derece önemlidir. Çünkü bugünü daha iyi bir hale getirmekle beraber geleceğe de yatırım yapılmasını sağlar. Toplumun her türlü ihtiyaçlarına cevap verir. İlişki kurma tarzı sadece menfaat ve kâr elde etmek üzerinden olmadığı için daha sağlam bir yapıdadır. Sosyal girişim projeleri  iyilik yapmanın sadece hayır kurumlarına ait olduğu gibi bir düşünceyi de ortadan kaldırır. Toplumsal amaçlara hizmet edilirken maddi ve manevi olarak faydalı olmanın mümkün olduğu gösterilir. Toplumdaki eksiklikleri giderilmesini sağlayan, problemleri çözen sosyal girişimler bazen devlet politikalarını dahi değiştirir.

Sosyal Girişimci Nasıl Olunur?

Sosyal girişimciler toplumların klasik hale gelmiş olan davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan kişileridir. Bu dönüşüm ve değişim 1980 senesinde William Drayton tarafından sosyal girişimcilik şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamayla birlikte farkındalık artmış ve kendinde bu potansiyelin olduğu fark eden girişimci adaylarının doğru yolu daha çabuk bulmasına imkan sağlamıştır. Sosyal girişimci olmak için aşağıdaki özelliklere sahip olmak gerekir;

  • Sosyal girişimciler de diğer girişimciler gibi vizyon sahibi ve yaratıcı olmalıdır.
  • Esas amaçları toplum için yararlı olan şeyleri sağlamak ve toplumdaki problemleri çözmektir. Problemleri fark edebildikleri için gözlem yapma yeteneklerinin güçlü olmalıdır.
  • Buldukları çözüm yolları değişim odaklı yani yenilikçi olmalıdır.
  • Başarısızlıktan korkmamaları gerekir.
  • Mücadeleci ve kolay pes etmeyen bir yapıya sahip olmalıdır.
  • Planlı hareket edip aynı zamanda ellerindeki imkanları çok iyi değerlendirmelidir.
  • Gayret göstermekten ve üretmekten hiç vazgeçmemelidir.
  En Çok Para Kazandıran İşler

Askıda Ne Var Sosyal Girişimcilik Projeleri

Askıda Ne Var, sosyal girişimcilik projesi üniversite öğrencilerinin; kıyafet, yemek, konser bileti, tiyatro bileti, kitap, dergi ve yurtdışı staj gibi hizmet ve ürünlerden herhangi bir ödemeden yararlanmasını sağlayan sosyal bir girişimdir. Üniversite öğrencilerinin kendilerini geliştirmesi için imkan sağlamak ve daha güzel bir geleceğe sahip olmalarını sağlamak için hayata geçirilmiş olan bir projedir. Askıdaki hizmet ve ürünlerden sadece; Türkiye’deki üniversitelerde lisans seviyesinde öğrenim gören öğrenciler faydalanabilir.

Sosyal Girişimcilik Projeleri
Sosyal Girişimcilik Projeleri

Yuvarla Sosyal Girişimcilik Projesi

Yuvarla, kredi kartlarıyla yapmış olduğunuz bütün harcamalardaki küsuratları yukarı yuvalayıp aradaki kuruşları tercih ettiğiniz bir vakıf, dernek  ya da Sivil Toplum Kuruluşu’na bağışlamanız için fırsat sunan bir projedir. Bu proje ile çevresel ve sosyal sorunların çözümü için çalışan dernekler için destek sunulurken sivil toplum konusunda ve daha önce hiç bağış yapmayan birçok kişinin hayatında büyük bir fark yaratıldı.

Bebek Fotoğrafçılığı Kazancı 2024 için tıklayın!

Otsimo Sosyal Girişimcilik Projesi

Otizm, down sendromu gibi özel durumları olan çocuklar için farkındalık yaratılmaya çalışan bir girişimdir. 167 değişik ülkede otizmli çocuklar için ücretsiz ve eğitim amaçlı oyunlar hazırlayan ve ailelerin çocuklarının gelişimlerini takip edeceği kontrol sistemi sağlayan bir platform olan Otsimo , Avrupa’da en iyi ve dünyanın 4’üncü en iyi sosyal girişimi olarak seçilmiştir. Otsimo, toplum desteğini alarak sürekli büyümeye devam etmektedir.

Toyi Sosyal Girişimcilik Projesi

Bütün nesneleri oyuncaklara dönüştürmeyi kolay hale getiren ve oyun kitleri ile çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeye yarayan bir projedir. Bu sosyal girişimde oyunun iyileştirici gücü kullanılıp çocuklara sorun çözme, duyguların ifade edilmesi gibi temel beceri ve bilgi kazandırmayı amaçlar. Sürdürülebilir kalkınma için sosyal girişimcilik projeleri toplum açısından sunmuş olduğu faydalarla her geçen gün daha da gelişme gösteren bir alandır.

  10 Tane İnovasyon Örneği

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir